Az elszakított területek autonómiája mellett állt ki a Jobbik IT

A hegyvidéki Turul-szobornál.

Bana Tibor arról beszélt: lényegtelen, hogy a külhoni magyarok kire szavaztak, mert a Jobbik pártszimpátiától függetlenül arra törekszik, hogy segítse az autonómiatörekvéseket. Nemcsak Székelyföldön, hanem a többi elszakított területen is.

"Nem engedhető meg az sem az EU tagországában, Romániában, sem tagjelölt országban, hogy korlátozzák a magyarok oktatáshoz való jogát, az anyanyelvhez való jogát (...) sőt, ezzel szemben szankciók érik őket nap mint nap, még 2019-ben is."

Bana bejelentette: a pártelnök, Sneider Tamás kérésére megalakult a Jobbikon belül egy autonómiacsoport, amelynek feladata hogy segítse kivívni az autonómiát. A képviselő azt mondta: az EP-választások előtt és után

"Brüsszelben és Strasbourgban azért fognak mindent elkövetni a jobbikos képviselők, hogy javuljon a helyzete az elszakított testvéreinknek, hogy egyáltalán felnyissuk a szemét azoknak a nyugat-európai politikusoknak, akik sok esetben nincsenek is tisztában azzal, hogy mi a helyzet."

A képviselő felszólalása után a résztvevők közösen énekelték el a székely himnuszt, majd a székely zászló színvilágát idéző, kék és sárga görögtüzeket gyújtottak.

Demkó Attila: a székely autonómia sokkal inkább román érdek, mint amennyire magyar

Egy évvel ezelőtt, március 10-én, a Székely Szabadság Napján jelent meg a Máglyatűz című regény, amely ma már bestseller, harmadik kiadása nemrég került a boltokba. A Trianon-szindróma egy nagyon veszélyes, de sajnos közel sem lehetetlen kifutásáról szóló geopolitikai thriller szerzőjével, Demkó Attila történésszel, a Honvédelmi Minisztérium volt védelempolitikai főosztályvezetőjével beszélgettünk.

Fotó: Koczka Kriszta