Még a fideszes polgármesterek is kiakadtak a posták tervezett bezárása miatt

Még a fideszes polgármesterek is kiakadtak a posták tervezett bezárása miatt
„A postát csak így tudjuk életben tartani!”

Orbán Viktor - meglehetősen ellentmondásos - véleménye szerint a bezárás lehet a postahivatalok életben tartásának a módja, hogy így enyhítsék a magas rezsiköltségek okozta többletköltségeket. A kormány tervei szerint november közepétől 366 posta szűnik meg ideiglenesen az országban. Az előjelek valóban azt mutatták, hogy a Magyar Posta bezárhat néhány postát, de arra senki nem számított, hogy több mint háromszáz postahivatal zár majd be, mindenféle egyeztetés nélkül, nehéz helyzetbe hozva az érintett településeket, városokat.

Fel vagyok háborodva! A Facebookon előbb kaptam hírt a bezárásokról, mint a hivatali kapunkon.

Az Alfahírnek nyilatkozó Tóth Gábor, a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetségének elnöke is csak utólag értesült a posták bezárásáról. Amikor megkerestük a Baranya megyei Baksa település fideszes polgármesterét, éppen a jegyző közreműködésével írt levelet a Magyar Posta Zrt.- nek annak érdekében, hogy az önkormányzat egyik helyiségében helyezhessék el a falu szintén bezárásra ítélt kispostájának a postamesterét. 

Mi egy tíz települést összefogó hivatal vagyunk, iskolával, óvodával, bölcsődével, védőnővel, és mindenféle egyeztetés nélkül így bezárják a helyi postát?!

Tóth Gábor úgy tudja, Baranya megyében legalább hat kistelepülésen szűnhet meg a posta. 

Nagy Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője támogatja az ügyünket, próbált is tárgyalni a postával, de neki sem sikerült

- tette hozzá a szintén Fidesz-KDNP-s baksai polgármester.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg kormánypárti polgármestere is csak a sajtóból értesült a várost érintő postai bezárásokról és ugyanúgy fel volt háborodva, mint Tóth Gábor, a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetségének elnöke. Benke Richárd, Zalaegerszeg önkormányzati képviselője úgy értesült, hogy legalább nyolc posta zárhat be a városban.

Gyakorlatilag ugyanaz történt, mint számos más törvény kapcsán, beleértve olyan nagyon jelentős jogszabály változtatást is, mint például a kata törvény módosítása volt, hogy senkit nem kérdeztek meg, fűnyíróelv mentén szüntetik meg a postákat itt Zalaegerszegen

- mondta Benke Richárd, a Tiéd a Város Önkormányzati Képviselőcsoport frakcióvezető helyettese, a Jobbik Zala megyei regionális igazgatója.

Tény, hogy Zalaegerszeg nem olyan nagy város, de ha a peremkerületekben megszüntetik a postahivatalokat, akkor nagyon sok nyugdíjas, akik amúgy a legtöbben veszik igénybe ezt a szolgáltatást, kénytelen lesz a városközpontba menni, hogy feladja a csekket, vagy átvegye a nyugdíjat, mivel az idősek túlnyomó többsége nem tudja használni az online ügyintézést

- hívta fel a figyelmet Benke Richárd, aki szerint a belvárosi főposta eddig is leterhelt volt és a bezárások miatt állandósulhat majd a sorban állás.

A rezsiáremelkedés miatt a posták bezárása amúgy egy racionális döntés lehet, de akkor felmerül a kérdés, hogy az elmúlt 12 évben a kormány miért nem valósította meg a postáknál a fűtéskorszerűsítést, miért nem szigetelték a hivatali épületeket? Ha ez megtörtént volna, akkor lehet, hogy nem kerül sor a bezárásokra

- vélte Benke Richárd jobbikos politikus.

Nyíregyházán jelenleg tizennyolc posta üzemel, amiből úgy tudjuk, nyolcat zárhatnak majd be. Lengyel Máté, nyíregyházi önkormányzati képviselő lapunknak elmondta, a külvárosokban szinte teljesen megszűnik majd a postai szolgáltatás. 

Itt Nyíregyházán ésszerűtlen módon mehet majd végbe a posták bezárása. Olyan külvárosi posták zárhatnak be, amelyek jelentős kihasználtsággal működnek. Pont tegnap voltam az egyik bezárásra ítélt postán, ami egyébként a belvárosban van, és kint állt a sor. El lehet tehát képzelni, hogy mi lesz majd, ha tényleg bezárják a postákat

- tette hozzá Lengyel Máté.

Ahogyan a kormány nem egyeztetett az érintett önkormányzatokkal, ugyanúgy hagyták ki a döntésből a szakszervezetet is. Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke az Alfahírnek elmondta, 740 főt érinthet a posták bezárása. Ezeket a postai dolgozókat más, főleg nagyobb postahivatalokba irányítják át.

Érkeznek már a visszajelzések. Ha egy kispostát bezárnak az adott város perifériáján, annak vezetőjét nem tudják megint vezető beosztásba tenni, tehát vélhetően más munkakörbe irányítják. Ennek az egyeztetése zajlik most ezekben a napokban. Ebből tehát születhetnek konfliktusok, és születhetnek olyan munkavállalói döntések, hogy az érintett postás dolgozó megválik a kötelékből

- mondta lapunknak Tóth Zsuzsanna.

A héten a parlamentben is téma volt a posták bezárása. Dudás Róbert jobbikos képviselő az azonnali kérdések órájában arról kérdezte Orbán Viktort, hogyan tudná a 731 milliárdos profittal működő Szerencsejáték Zrt. megmenteni a bezárásra szánt postákat. 

A miniszterelnök válaszában egyrészt elismerte, hogy a költségvetés deficites, és az állami Szerencsejáték Zrt. bevételéből nincs erre pénz a büdzsében. Másrészt arról is beszélt, hogy a Posta egy veszteséges vállalat és az uniós szabályok tiltják, hogy veszteséges állami cégnek támogatást adjon a kormány.

Jobbik a postabezárásokról: A Szerencsejáték Zrt. támogassa a Magyar Postát!

Van megoldás a postabezárásokra - jelentette ki Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője Budapesten, a Szerencsejáték Zrt. székházánál tartott szerdai sajtótájékoztatóján. A Jobbik alelnöke felidézte, hogy tavaly augusztusban foglalkozott először a posták helyzetével, és erre a kormány, illetve a Magyar Posta úgy reagált, hogy ő álhíreket terjeszt.