Fel kell tárni az állambiztonsági múltat

A Jobbik az állambiztonsági múlt feltárását sürgeti.

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: egyre több a bizonyíték arra, hogy a kormánypártok abban érdekeltek, hogy soha senkiről semmi ne derülhessen ki.

Példaként említette Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője ügyét, továbbá azt, hogy sajtóhírek szerint Varga László volt KDNP-s képviselő is besúgó lehetett. Mindketten szorosan kapcsolódnak a kormánypártokhoz - tette hozzá a jobbikos politikus, aki szerint a kormánynak nem az antikommunista emlékévre kellene 10 milliárdokat költeni, hanem nulla forintból megteremteni az állambiztonsági dokumentumok nyilvánosságát.

Mirkóczki Ádám értékelése szerint a Fidesz-KDNP a "legbolsevikabb pártszövetség", amely tele van van besúgókkal, ügynökökkel, az állambiztonsági diktatúra kiszolgálóival.

A helyzeten a kormányváltás tudna változtatni, a Jobbik lezárná a múltat és emléket állítana az áldozatoknak - hangoztatta a szóvivő. A politikust kérdezték arról, hogy a fideszes Németh Szilárd feljelentést tesz az ózdi hangfelvétel ügyében. Azt felelte, az önkormányzat és Janiczak Dávid munkájával kapcsolatban számos hatósági ellenőrzés volt és egy esetben sem találtak törvénytelenséget, szerinte most is így lesz. A Jobbik alelnöke áll a vizsgálat elé - közölte Mirkóczki Ádám, aki szerint a teljes hanganyagból világos, hogy nincs szó korrupcióról.