Jobbik: pénzbehajtás helyett a közbiztonsággal foglalkozzon a rendőrség

A Jobbik nem szeretné, ha a rendőrség csak kvótajelleggel, egyfajta pénzbehajtási célzattal működne.

Staudt Gábor írásban fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez azt kérdezve, hogy elfogadhatónak tartja-e, ha a rendőrök előre meghatározott számban bírságolnak. A jobbikos képviselő elmondása szerint pártjához olyan szóbeli és írásbeli visszajelzések érkeztek, melyek szerint vannak olyan rendőri vezetők, akik meghatározzák, hogy mennyi bírságot szabjanak ki a rendőrök. Emlékeztetett rá, hogy a belügyminiszter többször is tagadta, hogy a rendőrség "pénzbehajtó szervezet" lenne.

Staudt Gábor írásbeli kérdésében arra vár választ, hogy elvárhatják-e a rendőri vezetők a kvótajellegű bírságokat, kötelezhetik-e a rendőröket, hogy előre meghatározott számban büntessenek, valamint lehet-e következménye az állományra nézve, ha ez nem teljesül. Továbbá a képviselő azt is szeretné tudni, hogy a belügyminiszter szabályos gyakorlatnak tekinti-e a pénzehajtást, vagy nem jutnak el hozzá ilyen információk.

Az országgyűlési képviselő leszögezte: pártja álláspontja szerint, bár fontosnak tartják a közlekedési bírságok kiszabását, a rendőri erők nagy részét inkább a közbiztonság javítására kellene fordítani.