Történelmi: a Jobbik felkeresi Munkács polgármesterét, hogy visszaszálljon a Turul madár

Történelmi: a Jobbik felkeresi Munkács polgármesterét, hogy visszaszálljon a Turul madár

Jobbik: "El a kezekkel a munkácsi Turul szobortól!"

Nehezen magyarázható, hogy a munkácsi képviselőtestület csütörtökön felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre. A döntés a turul madárnak az ukrán címerre történő kicseréléséről a városi tanács végrehajtó bizottságának ülésén született.

Még aznap nyilatkozatban tiltakozott a munkácsi Turul-emlékmű eltávolítása miatt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség is.

A KMKSZ megdöbbenését fejezte ki a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának "állítólagos határozatáról, mely alapján eltávolították a munkácsi vár bástyáján felállított Turul-emlékművet" - áll a szervezet MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában. A döntést azért is furcsának tartja a szövetség, mert a Munkács egyik jelképének számító turulszobor a város vezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban, "a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében" - emlékeztet a KMKSZ nyilatkozata.

Az UMDSZ elnöksége nyilatkozatában pedig arra mutatott rá, hogy a független Ukrajna évtizedei alatt először fordul elő, hogy "egy kárpátaljai önkormányzat nem arról dönt, hogy a magyarság kultúrájával, történelmével kapcsolatos emlékmű felállítását, netán helyreállítását engedélyezi", hanem éppen ellenkezőleg, elrendeli annak lerombolását. A szövetség "határozott tiltakozását fejezi ki a döntéssel kapcsolatban", és a határozat visszavonására szólította fel a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának tagjait.

A közösségi oldalakon fotókkal alátámasztva többen is jelezték, hogy csütörtökön az emlékművet már el is távolították a munkácsi vár bástyájáról, ahová a tervek szerint az ukrán állam kiscímere, az úgynevezett trizub kerül majd.

Történelmi:

A munkácsi vár turulszobrát 1896-ban állították fel, a hét millenniumi emlékmű egyikeként. A csehszlovák hatóságok 1924-ben bontottak le az emlékművet, a vidékre bevonuló Vörös Hadsereg pedig 1945-ben olvasztotta be a csaknem egytonnás bronzszobrot. Az 1945-ben elpusztított szobor másolatát Belény Mihály szobrász készítette el. A visszaállítási projekt teljes finanszírozását Pákh Imre amerikai magyar üzletember biztosította.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Potápi Árpád megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a lépést. Úgy fogalmazott: egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete és megőrzése. A nemzeti kisebbségek vonatkozásában ez az egyik fokmérője az adott ország kisebbségpolitikájának. Megállapította, hogy ez a lépés az Ukrajnában dúló fegyveres agresszió idején rendkívül átgondolatlan és időszerűtlen, és a soknemzetiségű Kárpátalja stabilitása ellen hathat.

Ugyanakkor konkrét lépést nem tett és nem is ígért az ügyben.

A Jobbik viszont pénteken közölte, még a mai nap folyamán megkeresik Munkács város polgármesterét, hogy felhívják a figyelmét lépésének súlyosságára.

"El a kezekkel a munkácsi Turul szobortól!"

- tette egyértelművé a párt.

Hangsúlyozták, Európa jelenleg is minden tőle telhetőt megtesz, hogy a lehető legnagyobb segítséget nyújtsa Ukrajnának az orosz agresszor elleni küzdelemben. A magyar nép is segítő kezet nyújtott és erőn felül támogatja a hazánkba érkező ukrán menekülteket.

"Éppen ezért állunk felháborodva Munkács város vezetésének döntése előtt, miszerint eltávolítják Munkács váráról a magyarság egyik történelmi jelképét, a Turul szobrot, amit 2008-ban a két nemzet a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés együttélésének jegyében helyezett vissza évszázados helyére. Az ilyen lépések a magyar társadalom egészét felháborítják, amivel csak Orbán Viktor Oroszországot kiszolgáló politikájának nyújtanak táptalajt"

- indokolta meg a Jobbik, miért is fogják megkeresni a munkácsi városvezetést.