"Magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel" - így vezetné az országot Vona Gábor

A sikeres kormányzás fokmérője, hogy az emberek mennyire elégedettek.

A kongresszuson lefogadott elvi nyilatkozat súlyában a párt alapító nyilatkozatához mérhető, ami 14 évvel a Jobbik megalakulása után iránytűként határozza meg a párt kormányzásra és politizálásra vonatkozó elképzeléseit - mondta a Jobbik elnöke gyöngyösi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: ezzel a nyilatkozattal a Jobbik valódi nemzeti néppárttá vált, és a párt egyik kiemelt célja, hogy

a politikai kultúrát, színvonalat és tisztességet helyreállítsák, visszaadják a politika becsületét.

 Mint fogalmazott: a Jobbik "a szolgálat kötelességének" tekinti a politikát.

"A nép pártján kifejezés nem csak szójáték" - tette hozzá, hanem egyértelmű üzenet mely jelzi - nem a politikusok, hanem az emberek érdekeit tartják szem előtt.

Hogy kormányoz majd a Jobbik?

"Magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel"

- foglalta össze röviden a pártelnök a leendő Jobbik-kormány hozzáállásának lényegét, majd kifejtette:

magyar szívvel alakultak, a józan ész racionalitásával és felelősségével fogadták el az elvi nyilatkozatot, 2018-tól pedig tiszta kézzel kormányoznak majd.

Milyen lesz a Jobbik Magyarországa?

"Biztonságos, élhető, igazságos és szabad Magyarországot szeretnénk"

- emelte ki a miniszterelnök-jelölt, majd hozzátette:

"Egy erős asztalnak négy erős lába kell legyen, ha bármelyiket kivesszük, akkor az asztal összeomlik."

Épp ezért sajnálatát fejezte ki, hogy a jelen kormány csak a biztonságra épít, amit a Jobbik is fontosnak tart ugyan, de ha a többi hiányzik, az ország élhetetlenné válik, és elmenekülnek innen a fiatalok. A Jobbik elnöke szerint a sikeres kormányzás fokmérője, hogy az emberek mennyire érzik sikeresnek az ország vezetőinek teljesítményét.

Vona Gábor szerint a XI. századi politika legfontosabb mondata és kívánalma, hogy

"mindenki a szülőföldjén boldogulhasson",

mivel ez mindenki számára pozitív üzenet, különösképp a magyaroknak.

Meglátása szerint lehet bármilyen pozitív a kormánypropaganda, az az ország, amit fiataljai elhagynak, sikertelen.

Reális esély a kormányzásra

A közvélemény-kutatások szerint egy biztos: a Fidesz vezet, a Jobbik második, de aki kormányváltást akar, az az időközi választásokon is túllépett a pártpreferenciákon, és a legesélyesebb kihívót támogatta. Épp ezért nem pártok, hanem a kormányváltó szavazók összefogására van szükség.

"Arra készülünk, hogy az egész országban a legjobb jelölteket állítsuk, és olyan programot állítsunk össze, ami megmutatja, hogy a Jobbik az a politikai közösség Magyarországon, ami képes jól kormányozni, "

Vona elárulta: jelenlegi munkája a kormányzati felkészüléssel telik.

Pártok fölötti ügy a Mátra elektromos vezetékeinek biztonságossá tétele

A pártelnök közölte: a tavaszi havazás miatt tartós válsághelyzet alakult ki a Mátrában a légvezetékek leszakadása miatt pedig sokszor volt áramkimaradás, ezért kezdeményezte, hogy a hálózatot vezessék a föld alá.

Ezzel kapcsolatban három írásbeli kérdést nyújtott be a miniszterelnökhöz, melyekre az a válasz érkezett, hogy "nyitott kapukat dönget", s bár a kormány nem tervezte a hálózat modernizációját, illetve biztonságossá tételét, a Jobbik elnöke ígéretet kapott, hogy ez meg fog történni, ám azt még nem tudni, hogy pontosan mikor.

Vona szerint nem csak a helyi lakosok komfortérzete miatt fontos földkábelekkel kiváltani a légkábeleket, hanem természetvédelmi és turisztikai jelentősége is van, ezért szerinte nem pénzkérdés a dolog.