Huszonnégy órás autópálya matricát vezetne be a Jobbik

Huszonnégy órás autópálya matricát vezetne be a Jobbik

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke hétfőn tartott sajtótájékoztatóján felidézte,

2017-re el tudtuk érni azt, hogy az autópálya matrica ügyében béna kacsaként látványosan tötymörgő Orbán-kormány végre megszólaljon,

ám hiába értett egyet a kormány 3 éve az autós társadalom részéről támasztott igénnyel, hogy ne fizessenek ki az autósok igénybe nem vett szolgáltatást, az érdemi változás elmaradt. 

Pedig a politikus elmondása szerint az autósok, illetve a pályákat használók tízezrei jelezték abbéli nemtetszésüket, hogy adott esetben akkor is tíz napra kell igénybe venniük a szolgáltatást, és kifizetniük ezeket a díjakat, ha például idős rokont, esetleg beteg hozzátartozót egy napig, vagy akár csak pár óráig szállítanak.

„Látható, hogy ennyi idő a háborús vízióit ápolgató kormánynak kevés volt ahhoz, hogy a magyar családokat ilyen módon megvédje.”

Azért fizessünk, amit igénybe is veszünk

A Jobbik javaslata tehát: a jelenleg tíz napos helyett huszonnégy órás autópálya matrica legyen elérhető azok számára, akik csak rövid időre veszik igénybe a pálya használatát. Emellett a néppárt indokoltnak tartja – főleg a nyári időszak, illetve hétvégék tekintetében –, hogy egy, a családok számára kedvezményes megoldás is rendelkezésre álljon. Ez egy olyan, péntektől vasárnapig igénybe vehető matricaformát jelentene, amelynek ára töredéke a tíznaposénak.

„A családok helyzetét ezzel is szeretnénk megkönnyíteni, főleg a járvány sújtotta időkben, amikor minden kieső forintnak jelentősége van”

- fűzte hozzá.

Z. Kárpát Dániel szerint a 24 órás autópálya matricára azért van különlegesen nagy szükség, mert

olyan időkben élünk, amikor a magyar családok tömegei veszítik el, s még fogják elveszíteni megélhetésüket a járványügyi veszélyhelyzet hibás gazdasági kezelése miatt.

Rossz koncepció

A sajtótájékoztatón szóba került a Demokratikus Koalíció által (DK) szombaton megosztott videó is, amelyben egyébiránt kórházakról készült fotókat mutatnak, és a képsorok alá az Ismerős Arcok Nélküled című dalát játsszák be. A DK ezzel akart utalni a kórházakban kialakult gócpontokra. Azóta a zenekar is nemtetszését nyilvánította ki a videóval kapcsolatban.

Z. Kárpát Dániel kifejtette, mind a koncepciót, mind a dalválasztást szerencsétlennek tartja, hiszen

több százezren, millióan élnek Magyarországon olyanok, akik nemzeti érzelműek, s ez a dal megdobogtatja szívüket.

Az alelnök ugyanakkor azt is hangsúlyozta, sokakat irritál a Fidesz módszertana.

„A Fidesz nem egy nemzeti mozgalom, hanem egy álnemzeti szerveződés.”

Hozzátette, sokan vannak hazánkban olyanok, akik komoly nemzeti értékként tekintenek mind az Ismerős Arcokra, mind pedig a Nélküledre, azonban ettől függetlenül a kórházakkal kapcsolatos problémafelvetés jogos, s valóban elképesztő árulás az, hogy a magyar egészségügy ilyen helyzetben kell, hogy maradjon, mert kormányokon átívelő módon nem sikerült megoldani ezt a problémakört.

Ám ezt nem ilyen koncepció mentén s nem ilyen módon kellene közzétenni, ahogyan azt a DK tette 

- fogalmazott.