Jobbikos siker a IX. kerületben

Jobbikos indítvány útján valósul meg a IX. kerületben az otthonról történő ügyintézés lehetősége az idős és beteg emberek számára.

Még tavaly nyújtott be egy előterjesztést Szilágyi Zsolt jobbikos önkormányzati képviselő, akinek elvi javaslatát el is fogadta a IX. kerületi testület. „Nagy számban élnek a kerületben olyan idős, beteg, ügyeik intézésében önhibájukon kívül egyéb ok folytán akadályoztatott emberek, akik számára – helyzetükből adódóan – problémát, illetve egyes esetekben áthidalhatatlan nehézséget jelent a hivatalos ügyeik bonyolítása. Példamutatónak tartanám, ha a Ferencvárosban sor kerülhetne az 'ügyek házhoz vitelére'. Értem ezalatt azt, hogy az Önkormányzat kijelölt munkatársai a különböző ügytípusokban, az érintettek által előzetesen jelzett igény alapján felkeresnék otthonukban a rászorulókat, azzal a céllal, hogy a hivatalos ügyeik bonyolítására otthonaikban kerülhessen sor” – írta előterjesztése indoklásában Szilágyi Zsolt.

A testületi döntés után Bácskai János fideszes polgármester az önkormányzat illetékes irodáinak bevonásával megvizsgálta a jobbikos indítvány megvalósításának a lehetőségét, majd a január 29-i ülésen a képviselők zöld utat adtak az otthoni ügyintézés gyakorlatba történő átültetésére.

A főként idős emberek számára kibővített, kényelmesebb ügyintézéshez zöld szám bevezetését kezdeményezte az önkormányzat. Ezen a számon a rászorulók plusz költség nélkül jelenthetik majd be a kérelmüket.

„Az ingyenesen hívható zöld szám kiépítése a Polgármesteri Hivatal rendszerén belül javasolt, amelynek során a telefonhívások kezelésével megbízott személy a bejövő kérelmeket közvetlenül és azonnal tudja az érintett iroda felé tolmácsolni. Az érintett iroda - mivel nem minden ügyben lehetséges általánosságban az otthoni ügyintézés lehetősége - ezt követően konkrétan megvizsgálná, hogy lehetséges-e a kérelemben foglaltak teljesítése, és ennek eredményéről tájékoztatná az érintettet telefonon, valamint pozitív eredmény esetén időpontot is egyeztetnének” - olvasható az ügyintézés könnyített menete a január 29-én elfogadott testületi anyagban.

Arról is döntött a IX. kerületi képviselő-testület, hogy az otthoni ügyintézés lehetőségét a helyi sajtó segítségével fogják népszerűsíteni a lakosság körében.

Az Alfahír megkeresésére Szilágy Zsolt, a Jobbik IX. kerületi önkormányzati képviselője sikerként értékelte indítványa gyakorlati megvalósítását.

„Az otthoni ügyintézés a IX. kerületi Jobbik választási programjának egy sarkalatos pontja volt. Természetesen sikernek érzem, hogy ellenzéki pozícióból is hatékonyan tudtam a lakossági érdekeknek megfelelően érvényesíteni egy nagyon fontos kezdeményezést. A cél az volt, hogy egy emberközelibb ügyintézéssel segítsük az idős embereket. A legfontosabb lépésen túl vagyunk, remélem, hogy a gyakorlati tapasztalatok is a kezdeményezés szükségességét fogják igazolni”

 - nyilatkozta az Alfahírnek Szilágyi Zsolt.