Jobbikos siker: nem kell ujjlenyomatot adni az új személyihez

Hamarosan bevezethetik a médiában e-kártyaként is emlegetett új személyigazolványt. A Jobbik elérte, hogy az előzetes tervekkel ellentétben nem lesz kötelező ujjlenyomatot adni hozzá.

Staudt Gábor leszögezte: haladnunk kell a korral, a technika fejlődésével, ám ez nem jelenti azt, hogy az emberek szabadságjogait korlátozni lehetne, ez a nyugati országokban, például az Egyesült Államokban is állandó vita témája.

Mivel az új személyigazolvány bevezetéséhez kétharmados többségre van szükség, a Fidesz kénytelen volt tárgyalni az ellenzéki pártokkal. Staudt Gábor elmondta: a Belügyminsztérium kétkörös egyeztetésén az ellenzékből egyedül a Jobbik képviseltette magát és fogalmazta meg javaslatait.

A Magyarországon bevezetendő új személyigazolvánnyal kapcsolatban a Jobbik fő aggálya az ujjlenyomat-adás volt, a tervezet ugyanis, ami a parlament elé került, ezt kötelezővé tette volna. Az egyeztetésen a Jobbik elérte, hogy nem lesz kötelező ujjlenyomatot adni. Bár a biometrikus adat nem került volna központi nyilvántartásba, csak a kártya tartalmazta volna, a radikálisok elfogadott javaslatának köszönhetően aki nem kíván élni ezzel a lehetőséggel, az visszautasíthatja azt.

Staudt Gábor úgy véli, ezzel a garanciális elemmel meg tudták találni a kényes egyensúlyt a modern technika alkalmazása és az emberi jogok megtartása közt.

Staudt elmondta: pártja kiharcolta azt is, hogy az új igazolvány ne legyen drágább, mint az eddigi, még akkor sem, ha az államnak többe kerül az előállítása. Így akinek lejár a korábbi igazolványa, a régi típusúval megegyező áron válthatja majd ki az újat.

Milyen lesz az új okmány?

Az új okmány összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a tb-kártyát és az útlevelet, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételével és akár diákigazolványként is funkcionálhat. Az e-kártya alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, elektronikus aláírásra. A kártya tartalmazza majd a tulajdonos nevét, születési helyét és idejét, állampolgárságát, anyja nevét, a birtokos nemét, fényképét, aláírását, valamint azt, meddig érvényes a személyazonosító igazolvány. 12 éves kor felett egy optikailag olvasható adattároló kód fogja tartalmazni az adott személy elektronikus aláíráshoz szükséges adatait és az ujjnyomatát - utóbbit azonban a Jobbiknak köszönhetően már csak azok esetében, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel. Aki nem szeretné megadni biometrikus adatát, egyszerűen visszautasíthatja ezt.