Joe Biden fogadta a fehérorosz ellenzéki vezetőt

Joe Biden fogadta a fehérorosz ellenzéki vezetőt

Joe Biden amerikai elnök szerdán  fogadta Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőt és támogatásáról biztosította a demokrácia helyreállítását célzó törekvéseket és az emberi jogokat a volt szovjet tagköztársaságban

"Megtiszteltetés volt számomra Cihanouszkajával találkozni a Fehér Házban. Az Egyesült Államok kiáll a fehérorosz nép mellett a demokrácia és az emberi jogok érdekében folytatott küzdelmében" - írta Twitter-oldalán az elnök.

Cihanouszkaja Telegram-oldalán közölte, hogy támogatást kért a demokratikus, erőszakmentes átmenethez Bidentől.

"Politikusként örülök ennek a találkozónak. Biden elnök azt mondta, hogy a világban küzdelem zajlik az autokrácia és a demokrácia között.  Fehéroroszország ennek a harcnak a frontvonalán áll. Kértem Bident, hogy segítsen nekünk  országunkat az erőszakmentes demokratikus átmenet mintájává tenni" - fogalmazott az ellenzéki vezető.

Cihanouszkaja hangsúlyozta, hogy a fehérorosz belpolitikai válság  megszüntetésének egyetlen módja a tisztességes választások megtartása nemzetközi ellenőrzés alatt. Leszögezte, hogy a fehérorosz válságot napirendre kell tűznie az ENSZ-nek és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) is, a visszaélések elkövetőit pedig nemzetközi törvényszékek előtt kell felelősségre vonni.

Fehéroroszországban a tavaly augusztusi elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék csalásnak minősítette az eredményt, és Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelöltet ismerte el győztesnek. Tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Cihanouszkaja és az ellenzék több vezető tagja is külföldön keresett menedéket.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok sem ismeri el Lukasenka választási győzelmét, és büntetőintézkedéseket vezetett be Fehéroroszországgal szemben.

(via MTI)