Ursula von der Leyen üdvözölte az EU Bíróságának ítéletét, mely szerint Orbánék bukták a jogállamisági pert

Ursula von der Leyen üdvözölte az EU Bíróságának ítéletét, mely szerint Orbánék bukták a jogállamisági pert

Ez az eszköz lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megvédjük az EU költségvetését és az Unió pénzügyi érdekeit a jogállamiság elveinek megsértésével szemben

- üdvözölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Bíróság mai döntését, mely szerint visszautasították a magyar és a lengyel kormány keresetét, és ezzel kimondta, hogy jogszerű az úgynevezett feltételességi mechanizmusról szóló rendelet. Azaz alkalmazható az Európai Unió Bírósága a jogállamisági mechanizmusról szóló kondicionalitási rendelet ügyében hozott ítélete szerint.

A bizottsági elnök világossá tette, hogy egyhamar nem fog sor kerülni az eljárások elindítására, mert az általa vezetett testület a következő hetekben a jogszabály gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos iránymutatások elfogadásával lesz elfoglalva - írja a Népszava.

Egységben Magyarországért: áprilisban már az uniós forrásokról is döntenek a választók

Az Európai Bíróság mai döntése után egyértelművé vált, hogy az Orbán-kormány antidemokratikus működése miatt mostantól minden egyes magyar állampolgárnak súlyos, konkrétan forintosítható árat kell majd fizetni - írja közleményében az Egységben Magyarországért szövetség. Ahogyan arról beszámoltunk, a magyar és a lengyel kormány elbukta a pert az Európai Bizottsággal szemben, így az Európai Unió Bíróságának döntése mostantól az Uniónak joga lesz szankciókkal sújtani a jogállamisági normákat megsértő tagállamokat.

Von der Leyen ígéretet tett arra is, hogy egyetlen, a rendelet hatálya alá tartozó ügyet sem fognak figyelmen kívül hagyni, ugyanis 2021. januárja óta valamennyi tagállamban nyomon követik a helyzetet, és minden esetet alaposan megvizsgálnak.

Jakab: az önző tolvaj Orbán ma elvett 6000 milliárdot a magyaroktól

Kemény hangvételű Facebook-posztban reagált Jakab Péter, a Jobbik-elnöke az Európai Unió Bíróságának (EUB) mai ítéletére, mely kimondja, hogy megvonhatók az uniós források attól a tagállamtól, melynek jogállami helyzete nem biztosítja a pénzek hatékony és eredményes (azaz korrupciómentes) elköltését. Az EU Bírósága visszautasította a magyar és a lengyel kormány keresetét, és ezzel kimondta, hogy jogszerű az úgynevezett feltételességi mechanizmusról szóló rendelet.