Jogerős: több mint egymilliárd forintot kell fizetnie az ügyintézőnek

Istvánnak, az egykori ügyintézőnek kell kifizetnie egy bedöntött Kft. teljes adótartozását. Fizetése alapján már csak 14 285 hónapig.

Tavaly megírtuk: István ügyintézőként dolgozott egy cégnél, mégis a Kft. teljes adótartozását, egymilliárd forintot rajta követelik. Ő még 2008-ban egy építőipari vállalkozás megbízottjaként csaknem másfél milliárd forintot vett fel. Neki a pénzt azonnal át kellett adnia a megbízóinak, fizetést tulajdonképpen nem is kapott, és - a csőbe húzás klasszikus esete: elismervényt sem kapott arról, hogy átadta a pénzt a főnökeinek.

Jó pár évvel később aztán egy egymilliárd-ötmillió forintról szóló csekket kapott.

Istvánt a Bedic-Ép KFT. alkalmazta - pontosabban bízta meg azzal, hogy pénzt vegyen fel a kft. számára. A fél éven át tartó pénzmozgások, úgy tűnik, nem keltették fel az adóhatóság figyelmét, pedig ehhez a bizonyos építési vállalkozáshoz köthető szereplők már korábban is az adóhatóság látókörébe kerültek. Ahogyan az lenni szokott, a céget pár évvel később bedöntötték.

Egykori tulajdonosait mind a NAV, mind a bíróság - fogalmazzunk úgy, igencsak félgőzzel próbálta felkutatni. A furcsaság itt jön, a magyar hatóságok ugyanis azonnal és kérdés nélkül elfogadták az egykori tulajdonosok érvelését: miszerint az ő adataikkal visszaéltek, azokat ellopták. Mindezt úgy ismerte el a NAV, hogy a cég egyik ügyvezetője - egy korábbi adóhátralékos ügyben - pontosan ezzel az indokkal már egyszer védekezett, még pont 2008-ban, amikor ez a történet már zajlott. Ez sem szúrta a szemét a NAV-nak.

István maga is keresetet nyújtott be a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra, ahol azt vizsgálták, jogszerű volt-e az adóhatóság határozata. A bíróság (két, összesen tízperces tárgyalás után) a NAV-nak adott igazat, ráadásul az adóhatóság eljárását a bíróság nem is vizsgálta, csak minősítette. És igen, mindent jogszerűnek talált.

A másodfokon eljáró bíróság január végén, érdemi vizsgálat nélkül elutasította István keresetét (akinek ügyvédre sem volt pénze). Ő akkor a Kúriához fordult, hátha.

Hát nem.

A balek fizet. A jelenlegi nettó 140 ezres fizetésének felét kezdi el majd most vonogatni a magyar bíróságok döntése nyomán a NAV, tehát havi 70 ezer forintot. István amúgy a nagymamájával él, őt gondozza, mint lapunknak mondta, elképzelése sincs, hogyan fogja tudni ezt így végigcsinálni. A Kúria indoklását csak később kapja kézhez.

De valakinek azért van Happy End!

A cég egykori, valódi vezetőinek. Mivel az ő ügyük elévült. Istváné azért nem, mert őt elő lehetett szedni, neki volt lakcíme, s persze nem is volt ügyvédje, aki szájába adja, hogy visszaéltek az adataival.

Semmi baj. István fizetését alapul véve már csak 14 285 hónap és ki is fizeti a bírságot.