Josep Borrell: A helyzet rendkívül ingatag Irán és Izrael közt

Josep Borrell: A helyzet rendkívül ingatag Irán és Izrael közt

Ennek elkerülését és az Izraelt ért iráni rakétatámadásra adandó megfelelő válasz megtalálását nevezte a legfontosabbnak az EU főképviselője. Az amerikai szenátus is eközben jóváhagyta a 95 milliárd dolláros pénzügyi segélyt Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak. Már Joe Bidennél a jogszabály.

Legfontosabb az Irán és Izrael közötti helyzet elmérgesedésének elkerülése és a megfelelő válasz megtalálása az Izraelt ért iráni támadásra - jelentette ki Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Strasbourgban szerdán.

Az Európai Parlament plenáris ülésének az április 14-én Izraelt ért iráni drón- és rakétatámadásról tartott vitáján Borrell hangsúlyozta, hogy a támadás az eszkaláció veszélyét hordozza magában a már amúgy is feszült helyzetben lévő régióban.

A helyzet rendkívül ingatag, bármelyik fél rossz helyzetfelmérése a konfliktus elmérgesedéséhez vezethet

- hívta fel a figyelmet beszédében az uniós diplomácia vezetője.

Az amerikai szenátus is jóváhagyta a 95 milliárd dolláros pénzügyi segélycsomagot

Az amerikai szenátus kedd este 95 milliárd dolláros háborús segélyt fogadott el Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak, egyben megküldte a jogszabályt Joe Biden elnöknek, miután hónapokig tartó késedelmek és viták folytak arról, hogy az Egyesült Államoknak mennyire kell részt vennie külföldi háborúkban - írta az MTI.

Az Ukrajna számára 61 milliárd dollár támogatást előirányzó törvényjavaslatot 79-18 arányban hagyta jóvá a testület azt követően, hogy azt korábban az amerikai képviselőház is már elfogadta.

(Címlapkép: Gázai tűzszünetet követelő palesztin szimpatizánsokat vesz őrizetbe a rendőrség egy Izrael amerikai támogatását ellenző újabb tiltakozáson New Yorkban 2024. április 23-án. MTI/AP/Andres Kudacki)