Kabul kiegyezik a tálibokkal - leült a terroristákkal

Afgán kormánydelegáció érkezett kedden a pakisztáni fővárosba azzal a céllal, hogy béketárgyalásokat folytasson a kabuli vezetés ellen évek óta harcoló tálib lázadókkal. 

Asraf Gáni afgán elnök kedden a Twitteren számolt be arról, hogy kormányának képviselői Iszlámábádban tárgyalóasztalhoz ülnek a tálibokkal.

Bár az afgán kormány hivatalosan most ismerte el először, hogy megbeszéléseket folytat a tálibokkal, az utóbbi hónapokban már számos nem hivatalos tárgyalási fordulóra sor került a lázadók és az afgán közélet fontosabb szereplői között. Legutóbb júniusban Oslóban tartottak ilyen informális találkozót, amelyen az afgán nők helyzetéről volt szó. A lázadócsoport keményvonalas iszlamista kormánya 2001-ben távozni kényszerült a hatalomból az Egyesült Államok vezette katonai offenzíva nyomán.

A közelmúltban a tálibok a kabuli parlamentet is megtámadták. Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők által 2001-ben hatalmuktól megfosztott tálib lázadók aggódnak amiatt, hogy az Iszlám Állam Afganisztánra is kiterjeszti fegyveres harcát.

Az afgán elnöki bejelentésre néhány órával azután került sor, hogy tálib öngyilkos merénylők pokolgépes robbantásokat hajtottak végre az afgán fővárosban. Az egyik támadást egy külföldi katonai konvoj ellen intézték, míg a másikat a központi hírszerzésnek otthont adó épület ellen.
  
A tálibok mindenekelőtt a még Afganisztánban állomásozó valamennyi külföldi katona távozását követelik. A közép-ázsiai országban jelenleg a NATO 12 500 katonája tartózkodik, akiknek feladata a lázadók ellen harcoló afgán katonák részére történő tanácsadás.