Karácsony: inkább legyen csőd, mint hogy ne járjon a 4-6-os

Karácsony: inkább legyen csőd, mint hogy ne járjon a 4-6-os

Előbb fogom választani a pénzügyi csődöt, mint hogy a 4-6-os villamos 10 perceként járjon – jelentette ki a BKV üzleti tervének vitáján Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén a Népszava beszámolója alapján.

A közgyűlés megszavazta a közterületek használatáról szóló rendeletét a rollerek helyzetének a rendezése érdekében. A rendelet célja az, hogy ne legyenek mindenütt szétdobálva a kölcsönrollerek. Ennek érdekében júniustól büntetik azokat a szolgáltatókat, amelyeknek a járműveit nem a most kijelölt pontokon hagyják bérlők az V., VI., VII. és VIII. kerületben, júliustól a IX. kerület belső részén. A zónákról részletes térkép készült, ezek kialakítása folyamatban van.

Napirendre került a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV idei üzleti tervére vonatkozó előterjesztés is. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bevezetőjében elmondta, hogy az állami hozzájárulás közel a felére zsugorodott. A fővárosi önkormányzatnak így egyre többet kell beletennie, immáron az iparűzési adó 80 százalékát erre költik.

Két kormánydöntéssel 100 milliárdot vett ki a főváros zsebéből a kormány éppen a járvány idején, miközben az önkormányzat nem vehet fel hitelt és adót se vethet ki, így nincs módja többlet bevételhez jutni. Ez a pénz hiányzik ebből az üzleti tervből. Nem vitték haza, ott van az állami költségvetésben

– szúrt oda a kormánypárti képviselőknek Karácsony Gergely.

Karácsony kiemelte: nem támogatást kérnek, csak ami jár, hiszen a hazai GDP 38 százalékát ebben a városban termelik meg, és jelenleg a főváros finanszírozza a az államot, nem fordítva. Ráadásul ezeken a buszokon nemcsak a fővárosi polgárok utaznak.

Előbb fogom választani a pénzügyi csődöt, minthogy a 4-6-os villamos 10 percenként járjon

- jelentette ki Karácsony Gergely.

Az üzleti terveket ezt követően 18 igennel, 10 nem ellenében elfogadta a Fővárosi Közgyűlés.