Karácsony Gergely a trianoni tragédiáról: a baloldali nemtörődömség és a jobboldali kisajátítás is hiba

Karácsony Gergely a trianoni tragédiáról: a baloldali nemtörődömség és a jobboldali kisajátítás is hiba

„Pedig Trianon kapcsán nincsenek oldalak, nincsenek ideológiák, csak a közös gyász.” – fogalmazott a főpolgármester.

A politikai oldalak nem kezelik jól Trianont: vagy nem vesznek róla tudomást, vagy kisajátítják – írta szombati posztjában Karácsony Gergely. A főpolgármester felrótta a baloldali politikusoknak, hogy évek óta azt hallja tőlük, Trianonnal már „nincs dolog”, és hogy ki kell lépnünk a múlt árnyékából, míg a kormányoldal saját magát azonosítja a nemzettel, s sokszor kirekesztőn fegyverként használja a témát.

„Pedig Trianon kapcsán nincsenek oldalak, nincsenek ideológiák, csak a közös gyász.” – fogalmazott.

Karácsony Gergely szerint múltunkat csak úgy tudjuk feldolgozni, ha beszélünk róla, és nem fordítunk hátat traumáinknak, amelyekből az elmúlt években is kijutott.

Budapest vezetője édesanyja történetét írta le, aki a második bécsi döntéssel visszacsatolt területen született, nem sokkal azelőtt, hogy az újra Romániához került. Az anyaországba menekülő szülei úgy érezték, nagyobb biztonságban lesz, ha nem viszik magukkal, hanem egy időre a nagyszüleire bízzák. Nem sejthették, hogy a nagyszülőket hamarosan kényszermunkára viszik, és hosszú évekbe telik mire a kislányuk, Karácsony Gergely édesanyja, a régi-új határon átkelve visszatérhet a szüleihez.

Trianon közös tragédiája a magyar nemzetnek, és kitörölhetetlen – jelentette ki a főpolgármester.