Kásler elmondta, már a szerdai kormányülésen döntés lehet a harmadik oltásról

Kásler elmondta, már a szerdai kormányülésen döntés lehet a harmadik oltásról

„Megnyertük a hosszú háborúnak ezt az ütközetét” – mondta Kásler Miklós a harmadik hullám leküzdéséről a Spirit FM Exkluzív című műsorában. Az atv.hu cikke szerint az emberi erőforrások minisztere többek között a harmadik oltás szükségességéről is beszélt. Elmondta,

szerinte a holnapi kormányülés után már „konkrétumokról lehet beszélni ebben a kérdésben”, méghozzá, ahogy fogalmazott, „nagyon pontos döntés lesz, vakcinatípusokra lebontva.

"Én azt javaslom mindenkinek, hogy ezt kövesse" - tette hozzá.

A delta variánsról

Az emberminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a delta variáns már megjelent Európában, a Fertő-tó túlsó oldalán például hét fiatalt betegített meg.

Mint mondta, "ez a mutáns hatvan százalékkal agresszívabb, mint a brit mutáns, az pedig ötven százalékkal volt fertőzőbb az eredeti változatnál".

Kiemelte,

"az egy légtérben tartózkodók között 12 perc is elegendő ahhoz, hogy megfertőzzék egymást".

Kásler Miklós úgy véli, az oltásnak nincs alternatívája,

"a jelenleg 600 ezer oltatlan 60 év feletti lakosnál ez az életet jelentheti".

Lesz, kell-e harmadik oltás?

A harmadik oltás kérdésére az EMMI vezetője azt mondta, szerinte nem csak a koronavírus elleni, hanem minden más oltásnál is csökken a védettség az idő múlásával.

Irodalmi adatok vannak, hogy a második ismétlő oltás heterológ vakcinával, tehát más típusú vakcinával lökésszerűen növeli a védettséget

- mondta, hozzátéve, hogy véleménye szerint elsősorban hatvan év felett, hat hónap után a harmadik oltást célszerű megadni. Nincs olyan adat, ami ezt cáfolná” – mondta.

Lesz negyedik hullám

A miniszter szerint a negyedik hullámot Magyarország nem tudja elkerülni. Elmondta, noha a járványügyi adatok nagy része biztató, az azonban kevésbé, hogy „a reprodukciós tényező közelít az egyhez, illetve esetleg az egyet át is lépi.

Kásler szerint egyébként a magyar egészségügy fel van készülve az újabb hullámra, "sehol nem lát lyukat".