Katasztrófavédelem: Április elején indul a viharjelzés hazánk nagy tavain

Katasztrófavédelem: Április elején indul a viharjelzés hazánk nagy tavain

Az OKF sajtóközleménye hangsúlyozta, hogy a balesetek megelőzése érdekében érdemes komolyan venni a viharjelzéseket. Vihar idején ne csak a nagyobb tavaknál mellőzzük a fürdőzést. Ha villámlik, jöjjünk ki mindenféle folyóból, tóból, medencéből, és menjünk be egy közeli épületbe.

Április elseje és október vége között üzemel a viharjelzőrendszer a nagyobb magyarországi tavakon – írta a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóközleménye. A katasztrófavédelem a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat.

A viharjelzőrendszer évről évre százezrek kikapcsolódását teszi biztonságosabbá

– hangsúlyozta Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az OKF szóvivője.

A viharjelzőpontok villogó sárga fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani – magyarázta. Hozzátette: a szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer.

🟢 Ha nincs viharjelzés, nem égnek a lámpák.

🟡 Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor csak a parttól számított 500 méteren belül szabad a vízben artózkodni.

🔴 Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

Ha a várható szélerősség 40 kilométer/óránál erősebb, de 60 kilométer/óránál gyengébb, elsőfokú viharjelzést adnak ki. A másodfokú viharjelzések a viharos, 60 kilométer/óránál erősebb széllökésre figyelmeztetnek. A jelzés a legelső erős széllökés előtt legalább 30 perccel látható – írta az OKF.

A rendszer fejlesztésének köszönhetően egy pontról legalább három viharjelzőpont látható.

Nemcsak tóparton, hanem online is lehet tájékozódni a viharjelzés aktuális állapotáról. A rendszer nyomon követhető a katasztrófavédelem honlapján.

Az OKF sajtóközleménye hangsúlyozta, hogy a balesetek megelőzése érdekében érdemes komolyan venni a viharjelzéseket. „Vihar idején ne csak a nagyobb tavaknál mellőzzük a fürdőzést. Ha villámlik, jöjjünk ki mindenféle folyóból, tóból, medencéből, és menjünk be egy közeli épületbe.”

(Címlapkép: Felhős égbolt, naplemente és pirosan világító viharjelző lámpa a fonyódi móló közeléből fotózva 2020. május 1-jén. MTI/Varga György)