Kemenesi Gábor virológus azt kéri, hogy se a félelemnek, se az álszakértőknek ne engedjünk

Kemenesi Gábor virológus azt kéri, hogy se a félelemnek, se az álszakértőknek ne engedjünk

Továbbra is hiszem, hogy mind a vírustól való félelem, mind pedig a tudatlanságból fakadó őrült összeesküvések hajhászása is a tudomány elszigetelődésének eredménye, amin nagyon remélem, hogy a jelenlegi tudósgeneráció elkezd enyhíteni

- írja Kemenesi Gábor virológus Facebookon.

A Pécsi Tudományegyetem adjunktusának kérése is van:

Kérek mindenkit, hogy se a félelemnek, se pedig a Lehota/Gődény/stb-féle álszakértői megnyilvánulásoknak ne engedjen - mindkettő ellenszere pedig a tudományos tudás keresése, megértése és követése.

Kemenesi leszögezi, hogy

A vírus továbbra is egy magas fertőzőképességű, a populáció bizonyos szegmensében súlyos és sok esetben végzetes megbetegedéshez vezető kórokozó - ezen a tényen semmiféle áltudományos magyarázat nem változtat. Ne féljünk, hanem értsük a helyzet komolyságát és tudjuk, hogy mi a szerepünk a helyzet legyőzésében.

A társadalmi összefogás jelenlegi legfőbb mércéjének a széleskörű tudatosságot nevezi: hordjunk maszkot és tartsuk a távolságot, ahol kell. Figyeljünk a kézhigiéniára és tájékozódjunk. Továbbá arra kéri az embereket, hogy jelezzék, ha ez a tudatosság csorbát szenvedne:

(...)szóljunk a benzinkúton ha nincs maszk a többieken, szóljunk az étteremben ha nincs maszk a pincéren.

Két dolog van ami a jelenlegi világjárványnál is szörnyűbb, nagyobb és veszélyesebb. Mindkettő a járvány részeként...

Közzétette: Gábor Kemenesi – 2020. július 21., kedd