A keresőmotorok működése a “motorház” alatt (x)

A keresőmotorok működése a “motorház” alatt (x)

Hogyan működnek a keresőmotorok? Mi történik a háttérben olyankor, amikor például a Google felületén indítunk el egy adott keresést? Milyen szerepet játszanak ennek a gyors és hatékony megtörténésében a keresőmotorok?

A cikkben ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk tehát kiemelten. Igyekszünk úgymond a “motorház” alatt is megmutatni annak a mechanizmusát, ahogyan a keresőmotorok képesek segíteni a mi dolgunkat felhasználóként.

Egyáltalán mik azok a keresőmotorok?

Speciális programokról van szó, amelyeknek a feladata adott felhasználói keresésre releváns válaszok keresése és megjelenítése. A gyakorlati felhasználást tekintve mindez leginkább a világhálón értendő.

A szerepük kulcsfontosságú, ugyanis a keresőmotorok hatékony működése nélkül majdhogynem elképzelhetetlen volna megtalálni a legtöbb weboldalt. Valószínűleg a Google jut elsőként az eszünkbe, amit épp a saját maga által felépített keresőmotor emelt elképesztő magasságokba.

Funkciókat tekintve a feltérképezés és indexelés, illetve az adott keresésre vonatkozó válaszok megjelenítése a keresőmotorok két legfontosabb feladata. Érdemes ezeket közelebbről is megnézni.

Dióhéjban a keresőmotorok legfontosabb funkcióiról

A keresőmotorok azokra a kérdésekre és keresésekre tudnak érdemben válaszolni, amelyekre vonatkozóan korábban begyűjtötték a releváns tudásanyagot. Ennek szellemében folyamatos jelleggel történik a feltérképezés és a tartalom befogadás, vagyis az indexelés.

Kulcsszerepe van az internet hivatkozási struktúrájának, amely képes biztosítani az egyes honlapok összeköttetését. A keresőmotorok folyamatos jelleggel keresik és találják meg ezeket az oldalakat és dokumentumokat.

Első körben értelmezik a kódot, aztán komplex adatbázisokba rendszerezik a részeket, ahonnan ezek könnyedén elérhetővé válnak a felhasználók számára. Így a keresőmotorok gyűjteménye folyamatosan bővül.

Hogyan alakul ki egy-egy keresésnél a találati lista?

Amikor például a Google felületén intézünk bármilyen keresést, akkor a releváns keresőmotor a több milliárd dokumentumot tartalmazó gyűjteményét fogja átfésülni. Vagyis a pillanat tört része alatt megkeresi a relevánsnak számító oldalakat.

Tehát vagy a releváns, vagy pedig a hasznos oldalakat és webhelyeket veszi alapul. Aztán a szóban forgó eredményeket, illetve a webhelyeket népszerűségük szerint rangsorolni fogja. Így néz ki tehát a gyakorlatban a keresőmotorok működése.

Hogy miként kapcsolódik ehhez a keresőoptimalizálás? Nos, ennek a gyakorlata és folyamata azt hivatott elősegíteni, hogy az adott webhely érdekében minél hatékonyabban legyen meg a lehetőség befolyásolni akár a relevanciát, akár a népszerűséget.

Így érnek össze tehát a szálak képletesen szólva, vagyis ezen úton és módon lehet azt elősegíteni, hogy egy-egy weboldal lehetőség minél többször, illetve minél kedvezőbb pozícióban jelenjen meg.