Kerry az azonnali tűzszünet támogatására szólította fel Moszkvát

Az amerikai diplomácia vezetője a Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel közös sajtómegjelenése során kijelentette, hogy Oroszország szíriai fellépése, különösen Aleppó környékén, megnehezíti a konfliktus lezárását célzó béketárgyalások megtartását, a komoly párbeszédet. Kerry ezzel az észak-szíriai város környékén több mint egy hét óta zajló orosz légicsapásokra utalt.

Az amerikai külügyminiszter legalább múlt szerda óta naponta nyilvánosan sürgeti az orosz bombázás beszüntetését, amely szavai szerint "nagy számban öl meg nőket és gyerekeket".

Moszkva határozottan elutasította kedden Angela Merkel német kancellár és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök vádjait, amelyek szerint az orosz légicsapások Szíriában sok civil áldozatot követelnek, és Oroszország megszállva tartja a közel-keleti ország egy részét.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Moszkovszkij komszomolec nevű lapnak adott interjújában kedden azt mondta, Moszkva konkrét javaslatot tett Washingtonnak a szíriai konfliktus rendezésére. A külügyminiszter úgy fogalmazott, szemben azokkal, akik ragaszkodnak ahhoz az állásponthoz, hogy a konfliktus rendezését csak azután lehet megvitatni, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök távozása egyértelművé válik. A tervet "jelenleg is vizsgálja" az amerikai vezetés.