Kétharmadot szerzett a Fidesz: az állami földek kétharmadát

A  130 ezer hektár kétharmada fideszes politikusokhoz, családtagjaikhoz, bizalmasokhoz és egykori állami vezetőkhöz került.

A lap az LMP-s Sallai R. Benedek által nyilvánosságra hozott eredmények alapján azt írja, hogy eddig mintegy 130 ezer hektár kelt el az árveréseken a 180 ezer hektárból, 1,3 milliós hektáronkénti átlagáron.

A nyertesek négy-öt csoportba tartoznak, ennek egyike a politikaközeliek csoportja, a fideszesek és rokonaik, ismerőseik a területek mintegy 30 százalékát szerezték meg.

A második csoporthoz az egykori TSZ-elnökök és állami vezetők tartoznak, első sorban az első Orbán-kormány idején privatizált gazdaságok vezetői, ők az összes eladott földnek szintén 30 százalékához jutottak hozzá.

A földek mintegy 10%-a Orbán korábbi hangzatos ígérete ellenére külföldi kézbe került, jobbára németekhez, osztrákokhoz és olaszokhoz.

További 10%-ot vittek olyan spekulánsok, akik eddig nem foglalkoztak mezőgazdasággal és vélhetően abban bíznak, hogy a földeket majd magasabb áron adják bérbe vagy értékesítik.

A helyben élő gazdálkodókhoz becslések szerint mindössze a terület 10-20%-a kerülhetett, pedig a kormány korábbi állítása szerint a programmal őket szerették volna segíteni.