300 milliárd forint közpénzzel tolja meg a Fidesz-kormány a Budapestre kényszerített mini-Dubaj projektet

300 milliárd forint közpénzzel tolja meg a Fidesz-kormány a Budapestre kényszerített mini-Dubaj projektet

Ezen kívül stratégiai megállapodást kötnek a dubaji milliárdos befektetővel, és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítik a beruházást, hogy ne lehessen megakadályozni a gigantikus építkezést.

A kormány 800 millió eurós (303,5 milliárd forint) infrastruktúra-fejlesztést vállalt a mini-Dubaj megépítéséhez – írta meg a 444 a rákosrendezői rozsdaövezet idegen kézbe adásával épülő úgynevezett „mini-Dubaj” építéséről szóló nemzetközi megállapodás a tervezete alapján, amit az Orbán-kormány tett közzé.

A többek között egy a város fölébe magasodó, 220-240 méter magas felhőkarcolóról is szóló tervezetből kiderül, hogy

A kormány közbeszerzés vagy versenyeztetés nélkül eladja a dubaji vállalkozónak a 130 hektáros területet.

A Mohamed Alabbar nevű multimilliárdos, dubaji beruházóval stratégiai megállapodást is kötnek Orbánék, egyben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítik a Fidesznek fontos projektet. Így teszik a civil lakosság és az ellenzék számára érinthetetlenné.

Az arab luxusnegyed érdekében a kormány vállalja, hogy gyalogos felüljárót és vasút feletti közúti felüljárót épít, fejleszti, illetve park létesítésére alalmas módon befedi a vasúti pályát, meghosszabbítja a kisföldalattit, illetve kerékpárutat és gyalogjárdákat épít.

Miközben szórják a pénzt a luxusbefektetésre, máshol sorra zárják be a vasútállomásokat, szüntetik meg a szárnyvonalakat.

A befektetés körül természetesen már megjelentek a NER emberei, tehát a 300 milliárd forint egy része valószínűleg az ő zsebükben landol majd.

A dubajiak kedvéért a Fidesz-kormány azt is vállalja, hogy ha fejlesztik a reptéri gyorsvasutat, akkor közvetlen kapcsolatot építenek ki a mini-Dubaj állomása és a repülőtér között. A kormány arra is törekszik, hogy fejlesztések 5 százalékos (azaz az alapélelmiszerkre vonatkozó) ÁFA-kulccsal valósulhassanak meg.

Az Egyesült Arab Emírségek ezért cserébe azt vállalta, hogy a kijelölt cég 5 milliárd euró értékű beruházást valósít meg az átvett területen, aminek keretében egy vasútállomást is építenek.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Khálid bin Mohammed bin Zájed Ál Nahján sejk, Abu Dzabi trónörököse Szerbia, az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország vezetőinek hármas csúcstalálkozóján Belgrádban 2023. szeptember 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)