Eddig 90 ország és szervezet jelezte részvételét a svájci Ukrajna-konferenciára

Eddig 90 ország és szervezet jelezte részvételét a svájci Ukrajna-konferenciára

A június 15-ra és 16-re tervezett rendezvényre nem hívták meg Oroszországot, de Moszkva közölte, amúgy sem vennének részt a csúcstalálkozón, mert "fölösleges időpocsékolásnak" tartják. Kína sem lesz ott.

Mindeddig kilencven ország és szervezet jelezte részvételét a svájci Ukrajna-konferenciára, amely megnyithatja az utat a béke megteremtése előtt - jelentette be az MTI szerint hétfőn a svájci kormány.

Oroszországot nem hívták meg a rendezvényre, de Moszkva azt bejelentette, hogy nem is akar részt venni a csúcstalálkozón, mert fölösleges időpocsékolásnak tartja.

A svájci kormány ugyanakkor leszögezte, hogy álláspontja szerint Oroszországnak is részt kell vennie a békefolyamatban.

A közlemény szerint

a június 15-ra és 16-re tervezett Ukrajna-konferenciának az a célja, hogy a résztvevők "közösen határozzanak meg útmutatást" arra vonatkozóan, hogy hogyan vonják be Ukrajnát és Oroszországot egy jövőbeli békefolyamatba.

Svájc januárban vállalta el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésére, hogy a csúcstalálkozó házigazdája lesz.

A csúcstalálkozón Kína sem vesz részt.

A trágyalásokon a nukleáris biztonság, az élelmezésbiztonság, a hajózás szabadsága, valamint humanitárius témák, köztük a hadifoglyok kérdése is szóba kerül a tervek szerint

- mondta el Ignazio Cassis svájci külügyminiszter.

Viola Amherd svájci államfő a napokban kijelentette, hogy a csúcstalálkozóval elsősorban platformot akarnak teremteni a párbeszédnek, és ebben az első lépés, hogy megvitatják, hogyan lehetne békét teremteni Ukrajnában, és a jövőben Oroszországgal is szeretnének tárgyalóasztalhoz ülni.

(Címlapkép: Ignazio Cassis svájci külügyminiszter az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottságának 133. ülésszaka idején, a nem uniós szervezet létrejöttének 75. évfordulója alkalmából tartott ülésen a strasbourgi Európa-palotában 2024. május 17-én. MTI/EPA/Ronald Wittek)