Vuhanban még idén jöhet a vírus második hulláma?

Vuhanban még idén jöhet a vírus második hulláma?

Az új koronavírus-járvány kínai gócpontjában érvényes korlátozások meghosszabbítása késleltetheti a fertőzések második hullámát - figyelmeztetnek a kutatók egy új tanulmányban.

Mivel az óvintézkedések nagyrészt sikeresnek bizonyultak és a járvány epicentruma immár Európában van, a kínai hatóságok megkezdték a két hónapja vesztegzár alá vont Vuhanban érvényes korlátozások enyhítését.

A The Lancet Public Health című folyóiratban publikált tanulmány készítői szerint azonban az óvintézkedések áprilisig való meghosszabbításával a fertőzés esetleges második hulláma későbbre tolódhat. Az egészségügyi rendszernek így több ideje lenne az újbóli felkészülésre és bővülésre, ami életeket menthet.

Ha fokozatosan enyhítik a korlátozásokat, akkor az újabb tetőzés valószínűleg később következik be és enyhébb is lesz 

- mondta Kiesha Prem, a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének (LSHTM), specialistája, aki a tanulmány társvezetője volt. 

A kutatók matematikai modellek segítségével nézték meg, hogy milyen következményei lennének az iskolák és munkahelyek bezárására vonatkozó  intézkedések meghosszabbításának vagy enyhítésének a 11 milliós városban. Az eredmények azt sugallják, hogy a korlátozások mostani feloldásával augusztus végére lenne várható a fertőzések második hulláma, míg az intézkedések áprilisig való meghosszabbításával a dátum valószínűleg októberre tolódna.

(MTI)