30 milliárdnyi kínai vakcina áll a hazai raktárakban, valószínűleg lejár majd a szavatosságuk

30 milliárdnyi kínai vakcina áll a hazai raktárakban, valószínűleg lejár majd a szavatosságuk

Részletes összegzést közölt a 444.hu a hazai vakcinahelyzetről, melyből többek között kiderül, hogy

  • Modernából szinte az összes oltóanyagot leszállították már, de Pfizerből is nagyon sokat. Ugyanakkor az egyadagos Janssenből csupán 800 400 adag érkezett meg a 4 309 022-ből.
  • A Magyarországra érkezett vakcináknak csak a felét, pontosan a 49,3 százalékát sikerült eloltani, aminél rosszabb arány csak Bulgáriában van, ahol ez az érték 38,6 százalék. Bár hazánkban a lakosság 68,8 százaléka kapta meg legalább az első oltását, még így is 11,1 százalékponttal elmaradunk az uniós átlagtól.
  • A kormány jócskán felüllőtte a kínai, Sinopharm vakcinák számát és 5 187 056 adagot vásárolt belőle, ezt egyébként a legdrágábban tette, hiszen adagja 31,5 euróba került. Ebből eddig 2,1 milliót sikerült eloltani, vagyis akad még 3 millió adag belőle, amivel nehezen tudnak majd mit kezdeni.

A lap kimelei, hogy a kormány a raktárkészlet csökkentése érdekében augusztusban kezdett a kínai vakcinák ajándékozásába.

Például a 400 ezer adagos balkáni ajándék 4,5 milliárd forintos gesztus volt. És most még így is van 30 milliárd forintnyi kínai vakcina a magyar raktárakban. 

Figyelembe véve a jelenlegi oltási tempót, ez a készlet csak nőni fog, majd bizonyos idő után a felhalmozott vakcinák szavatossága lejár.

A cikkben szereplő adatok csak egy része szerepel a hivatalos koronavírus-ügyi tájékoztatási oldalon, mivel hiányzik belőle a beérkezett oltóanyagok felhasználásának százalékos aránya. Ezt a magyar kormányzati oldal soha nem kommunikálta, pedig van adat a beadott vakcinák típusáról, amit a kormány az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) küld meg.