Kiállt Márki-Zay mellett, majd lemondott bankigazgatósági posztjáról Király Júlia

Kiállt Márki-Zay mellett, majd lemondott bankigazgatósági posztjáról Király Júlia

Lemondott a KBC Group igazgatóságában betöltött tisztségéről a Márki-Zay Péter mellett kiálló Király Júlia. A Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke közölte, azután hozta meg döntését, hogy a K&H-t tulajdonló belga bank tulajdonosai fenyegető üzeneteket kaptak a kormánytól - írja a hvg.hu.

A közgazdász megjelent azon a sajtótájékoztatón, ahol Karácsony Gergely bejelentette: visszalép az előválasztás második fordulójában Márki-Zay javára. Király Júlia az ezt követő, két nappal későbbi nagygyűlésen felszólalt, és kiállt a hódmezővásárhelyi jelölt mellett. Király elmondása szerint közéleti szerepvállalását előre jelezte a bank vezetésének, biztosítva, hogy civilként áll ki, nem kíván politikai szerepet vállalni, sem a bankot említve fellépni.

A 444 információi szerint a pénzügypolitika egyik vezetője személyesen fáradt el a K&H vezetéséhez, hogy jelezze: a kormány nagyon nem nézi jó szemmel, hogy politikailag aktív emberek ülnek egy független bank független igazgatóságában. 

Király Júlia állítása alapján a mostani lépés a kormány részéről nem volt előzmény nélküli: már többször megnyilvánult a kormány monetáris politikájáról az elmúlt években, ez pedig 

"nem tetszett a hatalomnak, amit jeleztek is a bank felé"

- mondta.

Az MNB egykori alelnöke a lapnak azt is elmondta, mindig kerülte azt, hogy ha politikai véleményt nyilvánít, akkor a KBC-s tisztsége előtérbe kerüljön, és ezzel tisztában voltak a bank vezetői is. Soha nem a bank nevében, hanem mindig mint civil nyilatkozott.

"Úgy éreztem, amikor elvállaltam a fellépést Márki-Zay Péter mellett, hogy ez ugyan minden formális szabály szerint összeegyeztethető tisztségemmel, ebben az országban már ez sem biztos. Ezért jeleztem a KBC-nek: fellépek a rendezvényen. A helyzet azonban az, hogy Magyarországon ma nem lehet civilnek lenni. Barátok vannak és ellenségek. A mostani kiélezett politikai helyzetben a bank úgy érezte, hogy ezt a kockázatot már nem kell bevállalnia" 

- fogalmazott Király Júlia.

Király Júlia a rendszerváltás utáni években a Fidesz gazdaságpolitikai szakértőjeként tevékenykedett, majd több kereskedelmi bankban vezető tisztséget töltött be. A 2000-es évek elején kulcsszerepe volt a Postabank privatizációjában. 2007-2013 között a jegybank alelnöke és a Monetáris Tanács tagja volt, innen mandátuma lejárta előtt néhány hónappal, Matolcsy György kinevezése után távozott. Nem sokkal később került be a brüsszeli székhelyű KBC Group igazgatóságába.