Túltolta a kirekesztést a Metropol a "koldustérképpel", 250 ezres bírságot kapott a Médiatanácstól

Túltolta a kirekesztést a Metropol a "koldustérképpel", 250 ezres bírságot kapott a Médiatanácstól

Kirekesztésre alkalmas tartalomnak minősítette a Metropol hajléktalanokról szóló cikkét és negyedmillió forintos bírságot szabott ki a lap kiadójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága hétfőn az MTI-vel közölte: a júniusban elindított eljárás során megállapították, hogy a Metropol a napilapban és annak online felületén 2021. augusztus 25-én közzétett Olvasóink panaszai alapján: Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a járókelőket? című cikkeiben megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezést.

A cikkek azt a látszatot kelthették, hogy a hajléktalanok körében általános jelenség az agresszív, a járókelőket zaklató magatartás, ezáltal alkalmasak lehettek a fedél nélkül élő emberek megbélyegzésére

– tették hozzá.

A médiatanács a Metropol kiadóját, a Mediaworks Hungary Zrt.-t 250 ezer forint bírsággal sújtotta és a jogsértésről közlemény közzétételére kötelezte – emelték ki.

A közleményben kitértek arra is, hogy a testület szabálytalanságot tárt fel a Rádió1 médiaszolgáltatójánál is. A rádió egy márciusi adáshéten nem sugárzott közlekedési híreket, megsértve ezzel a műsorstruktúrára vonatkozó kötelezettségvállalását, amiért 80 ezer forint bírságot kapott.