Kisebb sérülést szenvedett a dán kormányfő, miután megütötte egy férfi

Kisebb sérülést szenvedett a dán kormányfő, miután megütötte egy férfi

A durva eset még pénteken történt a főváros központjában, és a miniszterelnök minden aznap tervezett programját lemondták.

Kisebb nyakrándulásos sérülés miatt kórházba vitték Mette Frederiksen dán kormányfőt, miután pénteken Koppenhága belvárosában bántalmazta őt egy férfi - közölte a miniszterelnök hivatala.

Frederiksen "biztonságban van, de megrázta" a pénteki incidens

- fűzte hozzá a hivatal szombati közleményben, amelyben azt is bejelentették, hogy a kormányfő aznapra tervezett programjait lemondták.

Az MTI beszámolója szerint a 39 éves férfit, aki a szemtanúk szerint megütötte a kormányfőt, a rendőrség rögtön őrizetbe vette. A gyanúsított előzetes letartóztatásáról döntő tárgyalást szombaton tartják meg egy kerületi bíróságon.

Az incidens Koppenhága központjában, a Kultorvet téren történt. A gyanúsított esetlegesen tudható indítékáról egyelőre nem adtak ki tájékoztatást.

Szemtanúk szerint a férfi a téren odasétált a kormányfőhöz, és olyan erősen meglökte a vállát, hogy ő megtántorodott, de el nem esett, és saját lábán távozott a helyszínről.

A durva támadást Európa-szerte elítélték a politikai vezetők Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől Jens Stoltenberg NATO-főtitkárig.

A 27 tagállamot tömörítő Európai Unióban csütörtökön kezdődtek meg és vasárnap estig tartanak az európai parlamenti választások. Dániában csak vasárnap voksolnak az emberek.

Médiajelentések szerint

a Frederiksen elleni támadás nem kampányrendezvényen történt.

Az európai uniós választásokat megelőző hetekben több politikust ért támadás. Májusban a német szociáldemokraták egyik kampányoló jelöltjét súlyosan megsebesítették. Szlovákiában pedig a választási kampányt a Robert Fico kormányfő ellen május 15-én elkövetett súlyos merénylet árnyékolta be.

A 46 éves Frederiksen a dán Szociáldemokrata Párt vezetője, és 2019 óta az ország miniszterelnöke.

Dániában ritkán fordulnak elő támadások politikusok ellen. 2003-ban két aktivista piros festékkel leöntötte a parlamentben Anders Fogh Rasmussen akkori kormányfőt, az akkori támadókat azonnal őrizetbe vették.

(Címlapkép: Mette Frederiksen dán miniszterelnök a 60. születésnapját ünneplő Lars Lokke Rasmussen dán külügyminisztert köszönti Koppenhágában 2024. május 15-én. MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard)