Solymár után Kiskunhalason is egy független jelölt indul a Fidesz jelöltjével szemben

Az ellenzék itt legyűrheti a fideszes indulót.

Kiskunhalason Aradszky Lászlóné halála miatt kell új önkormányzati képviselőt választania az érintett 2345 szavazásra jogosult lakosnak. Január 22-én jelentették be, hogy Kiskunhalas ötös számú egyéni választókerületben a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a február 25-én tartandó önkormányzati képviselőhelyért való induláshoz négyen gyűjtötték az aláírásokat és közülük három jelöltet vettek hivatalosan nyilvántartásba. Egy fideszes, egy független és egy, a Munkáspárt színeiben induló jelölt mérkőzhet meg a pozícióért.

Czuppor Attila munkáspárti jelöltnek, a párt eddigi országos szerepléséből adódóan nem sok voksot jósolunk. A másik két induló személye és támogatottsága viszont már annál érdekesebb.

Fejes Ferenc független jelölt támogatásáról szóló közleményét ugyanis a Jobbik és a Sikeres Halasért Társaság (SHT) is eljuttatta a helyi médiának.

A Sikeres Halasért Társaság, az MSZP és a DK korábbi formációja - ezen a néven indultak a 2014-es választásokon és vannak jelen a képviselő-testületben is – annak ellenére, hogy jelöltjük négy éve megszorongatta a fideszes indulót, most úgy döntött, hogy "az utóbbi időszak országos politikájának egyre megosztóbb közéleti hangulatát látva az időközi helyhatósági választásokon nem indít önálló jelöltet, hanem a függetlenként induló Fejes Ferenc képviselőjelöltet támogatja."

A baloldali pártok Fejesben a városért tenni akaró, munkáját becsülettel végző civilt látnak, ezért őt ajánlják választóiknak.

A Halasmédia megkeresésére a két párt külön-külön is megerősítette a jelölt támogatását. Várnai Iván, a DK helyi szervezetének elnökségi tagja elmondta, hogy nem indítanak egyéni jelöltet, hanem a függetlenként induló férfit ajánlják választóiknak. Kollár Tímea, az MSZP Kiskunhalasi Szervezetének elnöke pedig közölte, hogy "a tagságtól érkezett vélemények összesítését követően, a párt vezetésével egyetértésben határoztak arról, hogy önálló jelöltet nem állítanak és Fejes Ferenc független jelöltet támogatják. A helyi szervezet elnöke döntésük háttereként kiegészítésként hozzátette, hogy az egy jelölt támogatásával szeretnék elkerülni szavazóik voksainak kárba veszését."

A Jobbik Kiskunhalasi Szervezete is úgy döntött, hogy nem indítja el önálló jelöltjét, hanem arra buzdítja szimpatizánsait, hogy Fejes Ferenc független jelöltet támogassák.

"Döntéseinket eddig és ezután is a város érdeke fogja meghatározni. Most pedig az Kiskunhalas érdeke, hogy a jelenlegi fideszes többség ne egyel több főből álljon, hanem egy új hang jelenjen meg a testületben. Ez viszont csak akkor fog megvalósulni, ha az ellenzéki szavazatok nem aprózódnak szét, hanem egy esélyes ellenzéki jelöltet támogat mindenki" - áll a párt közleményében.

"Döntésünket természetesen az is döntően befolyásolta, hogy Fejes Ferenc személyét egy minden szempontból alkalmas jelöltnek tartjuk, aki egyaránt képes képviselni a körzet lakóinak érdekeit, ugyanakkor ellentmondani is a sokszor csak saját pártérdekeiket szemük előtt tartó fideszes képviselőknek"- fogalmazott a párt.

Milyenek az esélyek?

A mandátumot négy éve megszerző, a Fidesz-KDNP színeiben induló Aradszky László Andrásné 45,17 százalékot ért el (379 szavazat), de nem sokkal maradt el tőle az SHT jelöltje Mester Sándor, aki a szavazatok 40,52 százalékát (340 szavazatot) zsebelte be. Harmadik helyen a Jobbik jelöltje Bús Mónika 14,3 százalékon (120 szavazat) végzett.

A 2014-es listáról most senki nem szerepel majd a szavazólapon. Fejes Ferenccel szemben a Fidesz a Halasi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ vezetőjét, Juhász Györgyöt indítja el. Valószínűleg a jelöltek személye most kisebb szerepet játszik majd és az országos kampány, valamint a közhangulat rányomja bélyegét a választásra, ahol ha az ellenzéknek sikerül mozgósítania a szavazóbázisát nagy esélye van rá, hogy lenyomja a kormánypárti jelöltet.