Kíváncsi az USA titkosszolgálata vagy ipari kém

Feljelentés tesz Németországban az Airbus csoport ipari kémkedés gyanúja miatt az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) együttműködéséről szóló hírek alapján.

Szép is a barátság

A német-francia légi- és űripari társaság ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést és tájékoztatást kér a német kormánytól - mondta az illetékes a Handelsblattnak. A német üzleti lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint a szóvivő elmondta, hogy saját értesüléseik nincsenek, csak a sajtóban megjelent információkkal rendelkeznek, amelyek azonban "nyugtalanítóak", mert felvetik az ipari kémkedés gyanúját.

Mindenkit kijátszottak

Német lapok beszámolói szerint az informatikai hírszerzésre szakosodott NSA évekig visszaélt a BND és közte a terrorellenes küzdelemről 2002-ben kötött megállapodással, és európai célpontok ellen kémkedett a BND rendszerei, adatbázisai révén. A Der Spiegel című hírmagazin hírportálja (Spiegel Online) egy héttel ezelőtt azt írta, hogy az NSA egyebek között az Airbus csoport elődje, az EADS csoport ellen is végezhetett adatgyűjtést, megfigyelést.

A Süddeutsche Zeitung viszont csütörtökön az ügyben indított kormányzati vizsgálat megállapításaira hivatkozva azt írta, hogy az NSA a "politikai" hírszerzésre összepontosított, mások mellett a francia kormány és az Európai Bizottság magas beosztású munkatársait figyelte meg. A vizsgálat során csak elvétve bukkantak célzott ipari kémkedésre utaló jelekre, és az NSA tevékenysége mindenekelőtt azért érintett vállalatokat, mert a szolgálat illegális exportügyletekre utaló adatokat keresett.