Hangzatos ígéretek ezúttal sem hiányoztak az ENSZ klímacsúcson

Hangzatos ígéretek ezúttal sem hiányoztak az ENSZ klímacsúcson

Jelentős vállalást tettek Glasgowban az ENSZ COP26 klímakonferencián megjelent országok képviselői, multinacionális nagyvállalatok vezetői, amikor úgy döntöttek, hogy 2030-ra beszüntetik az ipari méretekben zajló erdőírtást. Az egyezményhez csatlakozó országok között van Brazília, Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada és Kína, valamint az Európai Unió, illetve a tagállamok.

A megállapodáshoz kapcsolódva pedig a globális cégek kötelezettséget vállaltak arra, hogy a jövőben nem finanszíroznak olyan beruházásokat és ipari tevékenységeket, amelyek közvetlenül kötődnek az erdőségek kiirtásához.

Úgy tűnik tehát, hogy végre észbe kaptak a világ döntéshozói és talán lesz kellő elszántság is az erdők megmentése érdekében. 

A hurráoptimizmust azonban árnyalhatják egyrészt az eddigi csalódások, hiszen a világ vezetői kamerák kereszttüzében korábban többször tettek már hangzatos ígéreteket, amiből vagy nem lett semmi, vagy az amúgy jól kidolgozott terveket rendre felülírták a nagyvállalatok, illetve az érintett országok gazdasági érdekei, s így - tisztelet a kivételeknek - legfeljebb csak látszatintézkedések történtek.

Másrészt pedig, sokat elárul, hogy a glasgow-i klímacsúcsra több mint 400 magánrepülővel érkeztek a nagyhatalmú pénzemberek, állam és kormányfők, ezért az egész inkább hasonlított egy nagyszabású elit partira, ahol illik megjelenni. Az pedig köztudott, hogy a repülőgépek az egyik legjelentősebb környezetszennyezők. Nyilván valahogyan el kell jutniuk Glasgowba, de a kommentekben valaki némi ironiával megjegyezte, hogy a 400 luxusgép árából már kijönne az esőerdők megmentése is, ha addig ki nem írtják.

Bort iszunk, vizet prédikálunk - 400 magánrepülővel érkeztek a résztvevők a klímacsúcsra

A találkozón, amelynek helyszínén 25 ezer politikus és szakértő fordul meg a következő 12 napban, olyan terveket terjesztenek elő és vitatnak meg, amelyekkel a modellszámítások alapján 1,5 fokra lehet korlátozni a globális felmelegedés mértékét. A konferencia elé időzített szakértői számítások szerint az energiafelhasználás ehhez szükséges globális átalakításához a következő évtizedekben legalább százezer milliárd dollárra lesz szükség.

Ez a konferencia is olyan, mint a korábbi klímacsúcsok, amik sehová sem vezettek.  A politikusok és a hatalmon lévők úgy tesznek, mintha komolyan vennék a jövőnket, mintha komolyan vennék azoknak az embereknek a jelenlétét, akiket már ma is érint az éghajlati válság. A változás nem ott fog elkezdődni

- jelentette ki Glasgow-ban Greta Thunberg klímaaktivista, aki a helyszínről követi figyelemmel az ENSZ 12 napos klímakonferenciájának eseményeit.

Hasonló véleménye volt az ugandai Edwin Namakanga környezetvédőnek is, aki a BBC Radio Scotlandnak azt nyilatkozta: 

Sok ENSZ-klímacsúcs volt már, de mind kudarcot vallott.

Annyit azért hozzátett, hogy ha ezen a konferencián több ember vesz részt a világ leginkább érintett országaiból, akkor talán nagyobb remény lesz a változásra, és a vezetők nemcsak beszélni fognak, hanem cselekedni is, mielőtt túl késő lenne.

Nem elégedett a Greenpeace az erdőkről szóló megállapodással

- közölte megkeresésünkre Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace szakembere szerint az egyezmény csak újabb évtizedet biztosít az erdők pusztítására.

A megállapodás ráadásul arról sem beszél, hogy hogyan csökkentenék az aláíró országok a hús- és tejtermékek fogyasztása iránti igényt, miközben ezek az iparágak jelentik az erdőpusztítás fő hajtóerejét, hiszen az így nyert területeket főleg állattenyésztésre és takarmánycélú szója termesztésére használják

- hangsúlyozta Perger András, aki ezzel együtt bízik abban, hogy a COP26 végére olyan megállapodások születnek, amelyek világosan kijelölik az országok számára követendő utat legalább 2030-ig, és érdemi kibocsátáscsökkentést tesznek lehetővé. 

Ehhez a szükséges minimum, hogy leállítják, betiltják az új fosszilisenergia-projekteket, legyen az szénbánya vagy kőolajkút; az országoknak el kell kötelezniük magukat, hogy a globális kibocsátásokat megfelezik 2030-ig

- tette hozzá a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A glasgow-i klímakonferencián Áder János köztársasági elnök is felszólalt és úgy fogalmazott, nem könnyű sikeres tanácskozásról beszélni, hogyha a helyzet - jelen esetben a légkör szén-dioxid-koncentrációja - folyamatosan romlik.

Nehéz a választókkal elhitetni, hogy már 26 éve mindig, folyamatosan a 24. órában vagyunk

- hívta fel a figyelmet Áder János.

A nemzetközi környezetvédelmi szervezetek nyilván üdvözölték a szándékot és abban bíznak, hogy a mosolydiplomácia után, valós intézkedések következnek. Az Alfahír kérdésére a WWF Magyarország nagy előre lépésnek nevezte az erdők védelmére irányuló nemzetközi megállapodást. 

Figyelemre méltónak tartjuk, hogy a dokumentum nem csak az erdőirtások 2030-ra történő megállítását, hanem az erdők helyreállítását is szorgalmazza - mivel a meglévő, intenzív fakitermelés alá vont területek esetében sok országban leromlott állapotok alakultak ki. Magyarország erdőterületének felét például tájidegen kultúrerdők és ültetvények teszik ki, de az őshonos fákból álló hegyvidéki erdőkben is a kívánatosnál intenzívebb fahasználat történik

- nyilatkozta lapunknak Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője.

Azt csak a következő időszak mutathatja meg, hogy a skóciai Glasgowban megrendezett ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülése lehet-e majd a fordulópont a klímavédelem ügyében, vagy ez is csak kimerül a ígéretek szintjén. Viszont tény, hogy amíg nem történik radikális lépés a döntéshozóktól, addig éppen a WWF számításai szerint, évi 13 millió hektárnyi erdő pusztul el, ami percenként 36 futballpálya területének felel meg.