Bort iszunk, vizet prédikálunk - 400 magánrepülővel érkeztek a résztvevők a klímacsúcsra

Bort iszunk, vizet prédikálunk - 400 magánrepülővel érkeztek a résztvevők a klímacsúcsra

Csaknem kétszáz ország részvételével kezdődött meg vasárnap a skóciai Glasgowban az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülése.

A találkozón, amelynek helyszínén 25 ezer politikus és szakértő fordul meg a következő 12 napban, olyan terveket terjesztenek elő és vitatnak meg, amelyekkel a modellszámítások alapján 1,5 fokra lehet korlátozni a globális felmelegedés mértékét. A konferencia elé időzített szakértői számítások szerint az energiafelhasználás ehhez szükséges globális átalakításához a következő évtizedekben legalább százezer milliárd dollárra lesz szükség.

A becslések szerint nagyjából 400 magánrepülőgéppel érkeztek a résztvevők a helyszínre. Mint ismert, a légiforgalom az egyik legnagyobb környezetkárosító, ugyanis a szén-dioxid-szennyezés komoly hányadáért felelős. Az egyik brit lap számítása szerint a 400 gép 13 ezer tonna szén-dioxodot juttatott a légkörbe, többet, mint amennyit 1600 skót lakos egy évbe. Nyilván nem várja el senki, hogy gyalog érkezzenek a konferenciára, ugyanakkor a menetrendszerinti járatokkal is kiváltható lett volna az út.

Kivételesen, talán Greta Thunbergnek is igaza lehet, ugyanis a glasgow-i konferenciáról azt mondta, hogy 

„ez a konferencia is olyan, mint a korábbi klímacsúcsok, amik sehová sem vezettek."

 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}