DiCaprio hiába kérte Trumpot, hogy ne mondja fel a klímaegyezményt

Az amerikai színész korábban dokumentumfilmet forgatott a klímaváltozás hatásairól.

A színész elkötelezett környezetvédő, akinek Özönvíz előtt című dokumentumfilmje nem sokkal az amerikai elnökválasztás előtt került bemutatásra, majd ingyenesen bárki számára megtekinthetővé vált a világhálón. DiCaprio filmje a klímaváltozás mindennapjainkat közvetlenül érintő hatásait mutatja be, miközben a színész bejárja a témában a világot és szakértőkkel, politikusokkal beszélget.

„Ha valaki olyan kerül hatalomra, aki nem hisz az éghajlatváltozásban, előfordulhat, hogy mindent semmissé tesz, amiért Ön már annyit fáradozott?”

- kérdezi a dokumentumfilmben DiCaprio az akkor még hivatalban lévő Barack Obama amerikai elnöktől.

„Még ha valaki azzal is kampányolna, hogy tagadja a klímaváltozás tudományos hátterét, a valóság bizony kíméletlenül fejbe vágja az embert. És az emberek már kezdik felismerni a tudományt. Részben azért is, mert vitathatatlan”

- válaszolja némileg kitérően Obama, aki akkor még arra számíthatott, hogy a közvélemény-kutatások felméréseit vezető Hillary Clinton nyeri meg az amerikai elnökválasztást a klímaváltozást tagadó Donald Trumppal szemben.

DiCaprio nem sokkal a klímaegyezmény felmondásának nyilvánosságra kerülése előtt még a Twitteren próbált hatni a republikánus elnökre, és azt írta:

„Remélem, hogy a morális döntést hozza meg, megvédve a jövő generációit.”

Az amerikai színész most arra buzdítja követőit, hogy támogassák azokat a szervezeteket, amelyek ellenállnak Donald Trump politikájának.