Kocsis Máté minden szavára mérget lehet venni, a fideszes stáb felelős a megalázó helyzetért

Kocsis Máté minden szavára mérget lehet venni, a fideszes stáb felelős a megalázó helyzetért

A Fidesz frakcióvezetőjét annyira nem érdekelte a nemzeti ünnep, hogy nem tartózkodott az országban sem. Nem égett forradalmi lázban, hanem több más fideszessel együtt nyaralgatott.

„Legközelebb ne a Chat GPT-vel írasson parlamenti beszédet vagy ha igen, akkor legalább olvassa át” – szúrt oda nemrég kárörvendve Kocsis Máté fideszes frakcióvezető ellenzéki kollégájának, Gelencsér Ferencnek, aki egy rosszul sikerült parlamenti felszólalása után belesóhajtotta a véletlenül bekapcsolva hagyott mikrofonjába, hogy a beszédet alaposan „elszúrta”. Az általános derültséget keltő baki hetekig visszhangzott a kormánypárti sajtóban, Kocsis burkoltan le is hülyézte az ellenzéki párt rutintalan frakcióvezetőjét, mondván, hogy Gelencsér fejével „képtelen gondolkodni”.

A rúd azonban most Kocsis Mátéra jár rá, akit nem a mesterséges, hanem a tipikus „fideszes intelligencia” hozott nagyon kellemetlen helyzetbe. Mert miközben a „Szabadság napja” címmel október 23-án délelőtt 11 órakor megjelent Facebook-bejegyzése és a helymegjelölés – „Kocsis Máté jelenleg itt van: Kossuth tér“ – szerint Magyarországon kellett volna lennie, lebukott, mert a Népszava egyik olvasója lefényképezte őt, amint fideszesekkel éppen felszállni készül a krétai Heraklionból Budapestre induló repülőjáratra.

A képeken egyértelműen látszik, hogy Kocsis álcázta magát, nehogy felismerjék.

Melegítőben, szakállasan, napszemüvegben, arcába húzott baseball sapkával érkezett meg Budapestre, ahol a repülőtéren azonban Népszava riportere is jelen volt. Az újságíró megkérdezte tőle, miért próbálta krétai vakációja alatt elhitetni, hogy valójában Budapesten, a Kossuth téren ünnepli az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját. Kocsis azt válaszolta, hogy a facebook-bejegyzést nem ő, hanem az előre megbeszéltek alapján a munkatársa írta, amit ezek szerint nem ellenőrzött. Ezután az általában agresszívan viselkedő politikus szokatlanul esendően és megbánással elnézést kért az újságírótól, amiért a személyes oldala félreértésre adott okot.

A „fideszes intelligenciának” nem ez az első melléfogása. 2020 augusztusában Szijjártó Péter külügyminiszter egy oligarcha, Szíjj László luxusjachtján pihent az Adriai-tengeren, miközben a Facebookra feltöltött képei alapján Budapesten dolgozott. Ott is a stáb volt a ludas, amelyik olyan képeket posztolt róla egy irodából, hogy épp telefonál. „Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán.” Az oldalon az is olvasható volt, hogy három másik külügyminiszterrel és egy miniszterelnökkel is tárgyalt aznap. Azaz Szijjártó ugyancsak lebukott, az Átlátszó fotósa ugyanis éppen ezeken a napokon kapta le a Lady MRD fedélzetén.

Orbán is lebukott a nyáron, amikor az LMP-s társelnök testvérénél nyaralt az Adrián.

A pihenés és az állami kötelezettségeknek megfelelés közötti elmosódó határ Orbán Viktort sem kerülte el. Többek között a HVG is elemezte azon videó közéleti körülményeit, amikor a kormányfő egy szál törülközőben tér vissza az adriai strandról Schmidt Mária lányának villájába. A felvétel idén augusztus 11-én készült, miközben arról szólt a hivatalos szóbeszéd, hogy a miniszterelnök idén nem nyaralt. Ahogyan a lap írta, Gulyás Gergely miniszter például egy újságírói kérdésre trükkösen válaszolva ugyan, de lényegében azt állította az augusztus 24-i kormányinfón, hogy Orbán Viktor nem volt augusztus 20-a előtt nyaralni. Sőt, Orbán maga is posztolt arról közösségi oldalán augusztus 17-én, hogy a „munka nyáron sem áll meg”. A Kossuth rádió műsorában pedig már úgy fogalmazott, hogy ilyen nehéz gazdasági helyzetben a nyaralás nem engedhető meg néhány kulcsminiszter számára, úgyhogy dolgozunk.

(Címlapkép: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Simicskó Istvánnal, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének szünetében az esztergomi Kapcsolatok Házában 2023. szeptember 21-én. MTI/Máthé Zoltán)