Konstruktív párbeszéd zajlott az amerikai nagykövettel

Érzékelhető a változás a magyar–amerikai kapcsolatokban.

A bizottság elnöke azt követően nyilatkozott, hogy a testület zárt ülésen meghallgatta Colleen Bell budapesti amerikai nagykövetet – írja a hirado.hu. Vona Gábor, a Jobbik elnöke ugyancsak az ülés után nyilatkozva, doorstep sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a két ország kapcsolatai az elmúlt időben komoly próbatételeknek voltak kitéve, de a mostani a javulás, változás mindenképpen összefügg a nagykövet személyes szerepével, aki nyitottabb, konszenzuskeresőbb, a magyar társadalom különféle álláspontjait alaposabban meg akarja ismerni. Szavai szerint emiatt Magyarországnak könnyebb együttdolgozni az új nagykövettel.

Vona Gábor hozzátette: pártoktól függetlenül úgy érezte mindenki, hogy egy konstruktív és előremutató, hasznos találkozáson vannak túl, mi több az ellenzéki pártelnök további, rendszeres találkozásokat szorgalmazott. Utalt arra, hogy vannak kérdések, amelyekben nézetkülönbségek alakulhatnak ki, de a kialakult légkörben legalább félreértéseket tisztázni lehet, érdemi párbeszéddel. Ennek szerinte mindenkinek örülnie kell, ő maga is örömét fejezte ki. Kiemelte a témakörök közül az ukrajnai, a szíriai helyzetet, az Európai Unió válságát, a migrációt, a korrupciót, az Amerikai Egyesület Államokban a választásokkal kapcsolatban kirajzolódó útkeresést.

Vona elmondta a Jobbik TTIP-el kapcsolatos álláspontját, amit pártja egyelőre elutasít. A párt szerint amikor az Európai Unió válságban van, változás előtt áll, a pontos irány csupán öt-tíz éven belül fog eldőlni, ez a tárgyalás nem időszerű. A különösen problémás területek közül kiemelte: a sztenderdeket, a választott bíróság intézményét és a környezetvédelem ügyét és a tárgyalások átláthatóságának a hiányát.