Elutasítja a 4 százalékos minimálbér-emelést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Elutasítja a 4 százalékos minimálbér-emelést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke a Versenyszféra Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szerdai ülése után jelezte, a szakszervezetek ragaszkodnának az 5 százalékos emeléshez, mégis úgy tűnt végül minden szakszervezeti konföderáció elfogadja a tervezett 4 százalékos minimálbéremelésről és a szintén 4 százalékos bérminimumról szóló javaslatot. 

Nem így történt, mert az MSZSZ elnökségének elsöprő többsége az 5 százalékos emelést tartotta elfogadhatónak. Kordás László közölte, részükről minimumelvárás, hogy a minimálbér őrizze meg a reálértékét. Szerinte a minimálbéres kategóriában a megélhetési költségek miatt nem biztosított a reálérték megőrzése.

Az alacsony bérűeknél ugyanis a kiadások átlagnál nagyobb része megy el élelmiszerre, miközben a KSH adatai szerint a tavalyi évben az élelmiszerek ára átlagosan 7,1 százalékkal nőtt. És azt se felejtsük el, hogy a februártól tervezett 4 százalékos emelés éves szinten már csak 3,67 százalék

- mondta az MTI-nek az MSZSZ elnöke.

Korábban 2015-ben volt olyan, hogy a szakszervezet nem írta alá a bérmegállapodást, ami azt is jelenti, hogy ha a többi szakszervezeti szövetség aláírja a javaslatot, akkor a VKF következő hétfői ülésén kihirdethetik a 2021. februárjától érvényes minimálbért és bérminimumot.

Természetesen ennél többet szerettünk volna elérni

- mondta korábban az Alfahírnek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a VKF szerdai ülését követően. 

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke sem elégedett az emelés mértékével, de hangsúlyozta, azt is mérlegelni kell, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése csaknem 1,1 millió embert érint közvetlenül és legalább ennyi emberre van hatással egyebek mellett a táppénz vagy az álláskeresési támogatás formájában.

A munkaadók túl soknak, míg a szakszervezetek túl kevésnek tartják majd

- nyilatkozta még szerdán Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a tervezett 4 százalékos minimálbér-emelésről.

A VKF tehát hétfőn ül össze újra. Az MSZSZ elutasításával azonban kérdésessé vált, hogy lesz-e megállapodás, vagy ha igen, akkor azt minden érdekképviselet aláírja majd. Az előzmények alapján egy biztos, egyik fel sem lesz elégedett.