Valóság vs. mese: nem fogadnak betegeket munkaerőhiány miatt a Szent Imre Kórház egyik részlegén

Valóság vs. mese: nem fogadnak betegeket munkaerőhiány miatt a Szent Imre Kórház egyik részlegén

Mint ahogyan arról már beszámoltunk, kedden az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok alapján, közölte Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató keddi sajtótájékoztatóján. Ez a szám azonban azt is jelenti, öt százalékuk a harmadik hullám legnehezebb időszakában mondott fel. Az állami egészségügyi rendszerben több mint 110 ezren dolgoznak, közülük távoztak nagyjából 5500-an.

Az országos kórház-főigazgató kedden mindezt megfejelte még azzal is, miszerint ebben a helyzetben

minden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad, sőt akár javulhat is. 

Jenei hozzátette, ugyan vannak olyan kisebb városi kórházak, amelyekben egy-egy területen nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, ezeken a helyeken átcsoportosítással biztosítanak majd megfelelő körülményeket.

Na ez volt eddig a mese része a dolognak. A budapesti (szóval nem kisebb városi) Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Kardiológia Szakági Szubintenzív részlege ugyanis humánerőforrás hiány miatt 2021. március 1-én 19 órától beteget fogadni és ellátni nem képes, derült ki Kunetz Zsombor orvos Facebook-bejegyzéséből.

A bejegyzésben közzétett dokumentum szerint keddtől már a meglévő szabad kapacitás terhére a Szent Margit Kórházat, a Betegápoló Irgalmas Rendet, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetet és az Uzsoki Utcai Kórházat jelölték ki és kötelezték a szubintenzív ellátást igénylő betegek ellátására.

A valóság tehát olybá tűnik, nem teljesen fedi Jenei szavait.