A kormány már most a "felhatalmazási" törvényről szóló szavazással hárítja a válaszadást

A kormány már most a "felhatalmazási" törvényről szóló szavazással hárítja a válaszadást

Ha valaki még kételkedett volna abban, hogy a kormányzat egyszerű politikai tőkét kíván kovácsolni a járványügyi intézkedések kapcsán benyújtott korlátlan ideig tartó rendeleti kormányzást biztosító tervezet által, akkor annak javasoljuk az Emmi csütörtöki válaszlevelét, amit Sneider Tamás jobbikos képviselőnek küldtek.

A politikus azzal a kérdéssel fordult Gulyás Gergely kancelláriaminiszterhez, hogy kivizsgálták-e az egyik koronavírussal fertőzött iráni diák állítását, miszerint nem
különítették el a többi karanténban lévő, egészséges embertől, sőt, még arra is megkérték, hogy ezt ne mondja el a karanténban lévő többi embernek, mert nincs kapacitás külön
elhelyezni őt.

A kérdés eredetileg az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján hangzott volna el, amennyiben annak feltevése közben nem tépik ki az újságíró kezéből a mikrofont és válaszadás helyett közlik vele, hogy időtartamban korlátozni kell a kérdéseket, mert "mindenkinek kérdése van hozzánk és mindkettőnknek van más dolga is".

Kitépték az újságíró kezéből a mikrofont az operatív törzs sajtótájékoztatóján

Azt szerette volna megtudni, hogy miért kérték arra az egyik koronavírusos beteget, hogy ne szóljon a tesztjéről a kórteremben fekvőknek. Lelőjük a poént: nem tudta meg.

Sneider Tamás úgy látja, hogy még a látszatát is kerülni kéne annak, hogy bizonyos kérdésekre az érintett szakemberek nem kívánnak válaszolni, szerinte ez bizalmatlanságot válthat ki, ráadásul ilyen esetekben a polgárok maguk adnak olyan válaszokat, amelyek nem biztos, hogy a nyugalom irányába mozdítják el a közhangulatot. Ezért próbált a saját eszközeivel választ kapni a kérdésre.

A minisztériumtól azonban ezt nem kapott, kapott viszont helyette egy új levélzárást.

Akik olvastak már ilyen ellenzéki-kormányzati levelezést, azok jól ismerhetik a formulát. A kérdésre rendszerint egy kioktató, legtöbb esetben a választ nem vagy részben tartalmazó levél érkezik valamely államtitkár részéről, aminek a végéről sosem hiányozhat az ellenzéket támadó aktuális propaganda, ami jelen esetben ez lett:

"Önök azonban még a magyar emberek egészségének megóvása érdekében sem képesek félretenni pártpolitikai érdekeiket. Miközben összefogásra lenne szükség, önök a szavazataikkal szégyenteljes módon akadályozták a vírus elleni küzdelmet. Önök március 23-án az Országgyűlésben bebizonyították, hogy a magyar emberek még egy ilyen rendkívül súlyos helyzetben sem számíthatnak az ellenzékre. Önöknek fontosabb pártpolitikai érdekük, mint a magyar emberek biztonságának megvédése."

Az elmúlt héten minden felületen ezt kommunikálta az a kormány, aki az elmúlt 10 évben tartalmatlan válaszokkal, az ellenzéki indítványok szó nélküli elutasításával, saját médiabirodalom kiépítésével, gúnnyal és arroganciával ellehetetlenített minden párbeszédet a felek között. Az a kormány, akinek sosem volt szüksége az ellenzék véleményére és támogatására most a nagy nyilvánosság előtt azt próbálja elhitetni mindenkivel, hogy ő a kompromisszumkészség élharcosa és az ellenzék képtelen félretenni politikai érdekeit. Majd épp egy olyan képviselőnek küldte el elsők között ezt a választ, aki maga még csak nem is szavazott, mivel önkéntes karanténban volt a Házvezetéssel előzetesen egyeztetettek szerint, annak javaslatának megfelelően.