Gulyás Gergely szerint a vezérkari főnöknek nem feladata értékelni a második világháborút

Gulyás Gergely szerint a vezérkari főnöknek nem feladata értékelni a második világháborút

A pedagógusbérekről, a Karmelitánál történtekről, a Fidesz főpolgármester-jelöltjéről és Pintér Sándor állítólagos nyugdíjba vonulásáról is kérdezték a minisztert.

Nulla, vagy mínusz az igazságtartalma annak, hogy a kormány nem egyeztetett a pedagógus szakszervezetekkel

- közölte Gulyás Gergely a kormányinfót követő kérdések során.

A miniszter szerint legalább tíz egyeztetés volt, de maradtak vitás kérdések, ezekben a kormánynak kell döntenie.

Látom azokat a szándékokat, amik a konfliktust növelni akarják. Ma a pedagógus életpályával kapcsolatos problémák azok bér jellegűek. Amíg a pedagógusok jövedelme alacsonyabb annál, mint amit megérdemelnének, addig könnyebb hergelni a pedagógusokat a kormány ellen. Amíg nincs béremelés, könnyebb hergelni a pedagógusokat a kormány ellen. A pedagógusok ellen fejet kell hajtani, nehéz időkben is helytállnak, csak köszönet jár nekik. Sajnálják ezért Gulyásék, hogy a képviselőik azokkal próbálnak szövetkezni, akik mindent megtesznek a pedagógusbéremelés ellen.

- tette hozzá.

Továbbra is az uniós pénzeken múlik a tanárok béremelése

A pedagógusbéremelés kapcsán Gulyás Gergely elmondta, amint a Bizottságtól garanciát kap a kormány arra, hogy megkapjuk a pénzeket, megemelik a pedagógusbéreket. Ezután ismét az ellenzéket tette felelőssé a béremelés elmaradása miatt.

Politikai akció zajlik, a szakszervezetek pedig felismerhetnék, hogy akik miatt nem lehet most bért emelni, azok a saját politikai szövetségeseik

- mondta a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy hol tartanak az egyeztetések a pedagógusok jogállásáról szóló törvénnyel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, hogy már 14 alkalommal tárgyaltak a szakmai szervezetekkel, majd hozzátette, hogy

vannak vitás pontok, de van egy pont, amíg érdemes tárgyalni és van egy pont, amikor már dönteni kell

- fogalmazott Gulyás.

Azzal a hírrel kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyen szerint Ukrajna nagy lépést tett az EU-csatlakozáshoz, Jens Stoltenterberg NATO-főtitkár pedig arról beszélt, Ukrajnának a szövetségben a helye Gulyás Gergely úgy reagált, hogy a tagfelvételről a tagállamok döntetnek egyhangúlag, de ezeket a kérdéseket addig nehéz felvetni, amíg nincs béke és nincs tűzszünet.

A miniszter szerint az EU Ukrajnánál jobb helyzetben lévő államokat sem vesz fel, de reméli, hogy egy békében élő Ukrajna is egyszer az EU tagja lehetne.

6 százalékos inflációval számol a kormány jövőre

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely közölte, hogy 6 százalékos inflációval számol a kormány 2024-re.

A jövő évi infláció tekintetében a jegybankhoz van kötve a kormány, és miután ők jövőre 6 százalékos inflációt prognosztizálnak, ezért a kormány is ebből indul ki. De ha ennél nagyobb lesz az infláció, akkor ezt plusz feladatokat ró a kormányra

- mondta Gulyás Gergely aki 4 százalékos gazdasági növekedéssel számol jövőre.

Gulyás szerint profi volt a rendőri fellépés a Karmelitánál

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint profi volt a rendőrségi fellépés a Karmelita kolostornál történt kordonbontás során.

„Tüntetések kapcsán a legfontosabb, hogy az elmúlt 13 év egyébként profi rendőrségi gyakorlata bizonyította be, hogy jogszabályi keretek között bárki kifejtheti az álláspontját. Erre van lehetőség, ez szabad, bárki tiltakozhat a kormány ellen. Egy kérés van: ezt mindenki jogszerűen tegye. Intézményeket megtámadni nem jogszerű.”

Gulyás szerint a Karmelita előtti utcát akkor sem szabadna megnyitni biztonsági szempontból, ha véget ér az építkezés. A Fehér Házat hozta példának, ahol szerinte lelőnék azt, aki hozzáérne az épület falához. Szerinte nem igaz, amit V. Naszályi Márta kerületi polgármester állít, miszerint védett személyek miatt nem közelíthető meg a Karmelita.

2024-ben is marad az extraprofitadó

Gulyás Gergely megerősítette, hogy jövőre is marad az extraprofitadó.

Tervez a kormány jövőre extraprofitadót, csökkentett mértékben. Akik most fizetnek extraprofitadót, azok jövőre is fognak, de nem ugyanolyan mértékben. A fizetéskötelezettség marad, annak a mértéke változhat

- tette hozzá.

Lengyelország budapesti nagykövetét megdöbbentette, hogy a nemrég kinevezett Böröndi Gábor vezérkari főnök - párhuzamot vonva az orosz-ukrán háborúval - azt állította, hogy Lengyelország 1939-es megtámadása egy lokális háború volt, amiért a nagykövet nyílt levélben tiltakozott a szerinte áldozathibáztató értelmezés miatt.

Amíg Böröndi jól végzi a munkáját, nem kell lemondania

Az erre vonatkozó kérdésre, illetve Böröndi lemondását firtató felvetésre válaszolva Gulyás Gergely közölte, a magyar kormány álláspontja világos: Lengyelország áldozata volt a második világháborúnak. Böröndit Gábort a kormány támogatja a munkájában és amíg azt jól végzi, nem kell lemondania.

A vezérkari főnöknek ugyanakkor nem feladata értékelni a második világháborút

- tette hozzá.

Gulyás Gergely szerint meg kell várni annak a vizsgálatnak a végét, amely kiderítheti, hogy miért nem érkezett időben mentő Gálvölgyi Jánoshoz, akit végül a rokonai vitték kórházba. A színművész jelenleg lélegeztetőgépen van. A miniszter mindenekelőtt jobbulást kíván Gálvölgyinek, de jelezte, ezt a témát nem a kormányinfón kell megbeszélni.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva közölte, jelentősen alacsonyabb energiaárakkal számol a kormány 2024-re. Az áram- és gázárakra vonatkozóan végleges szám nincs, csak egy intervallum, de május 20-ig előbbi megismerhető lesz – mondta miniszter.

Nemrég úgy döntött a kormány, hogy a városnéző buszokat érintő áfát 27-ről 5 százalékra csökkentik. Ez Gulyás Gergely szerint a piac fehérítését célozza.

„Erre a lépésre azért volt szükség, mert sok volt a készpénzes fizetés, ami feketén ment. Így nem fog az állam jelentős bevételtől elesni.”

Arra a felvetésre, hogy olcsóbbak lesznek-e így a városnéző buszok vagy a hasznot elteszik a szolgáltatók, Gulyás azt felelte: „azt várjuk, hogy a szürke gazdaságból fehér lesz. Eddig is sok olyan pénz mozgott, ami nem jelent meg az állami költségvetésben.”

A Lázár János által bejelentett kastélyok magánosítására vonatkozó kérdésre Gulyás közölte, másfél-két hónappal ezelőtt tárgyalt erről a kormány.

Arról van szó, hogy haszonbérbe vehessék azokat a kastélyokat, aminek a közcélú működését ez semmiben nem változtatja meg, és amikor kihasználatlanok, ekkor magáncélra lehessen hasznosítani

- közölte a miniszter.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, nincs napirenden, hogy ő lenne a Fidesz a főpolgármester-jelöltje. Gulyás Gergely pedig úgy vélte, legkésőbb szeptemberben születhetne döntés a Fidesz főpolgármester-jelöltjéről, de jelezte, mivel nem tagja a párt elnökségének, így nem tudott erre vonatkozóan konkrét választ adni.

"Elképzelhetetlen" Pintér Sándor távozása

Sajtóhírre reagálva Gulyás Gergely elképzelhetetlen nevezte Pintér Sándor távozását a kormányból, arra a felvetésre pedig, hogy Orbán Balázs lehetne a külügyminiszter Szijjártó Péter helyett a miniszter azt mondta, vannak álhírportálok, aminek nem érdemes felülni.

Budaházy György kegyelmére vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely elmondta, miután a köztársasági elnöki kegyelemnél indoklási kötelezettség nincs és soha nem is volt.

Ebben az ügyben az igazságügy leszerepelt. 15-16-17 évvel olyan cselekményt követően, ahol nem történt személyi sérülés, és kétharmadát már le is töltötte az elítélt a büntetésének, indokolt az elnöki kegyelem. Minden egyes kegyelem esetén van egy protokolleljárás, hogy ha bárki veszélyes lenne a közbiztonságra, ne szabadulhasson. Ez volt a protokoll most is, az információk ismeretében döntött Novák Katalin

- tette hozzá.

Az autópálya-koncesszió módosítására vonatkozó kérdésre a miniszter elmondta, a magyar állam érdeke az volt az autópálya-koncesszió módosításában, hogy a 2023-as és 2024-es éves költségvetés terheit csökkenti. Ezekre az évekre eső fizetési kötelezettséget csökkentette a kormány.

(Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 11-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás)