Kormányközeli blog: Putyin egy elszabadult elme - rosszul jöttünk ki a látogatásából

Még több háborútól tart a kormánytámogatásban is részesülő PS tárhelyén üzemelő blog.

A többé-kevésbé ismert Tutiblog.com, amely eddig kormánypárti írásairól volt hírhedt, az orosz államfő munkalátogatása után felteszi a kérdést, amit Dezső András is megirigyelhetne az Index.hu hasábjain:

„Mi jöhet ezután? Még több háború? És miért? Egy újabb elszabadult elme miatt, akit bátortalan megfékezni a világ?”

A Bayer Zsolt eltérő véleményét is megemlítő írás szerint a kétes értékű guruló rubeleken kívül több kellett volna cserébe, valami gesztus Putyintól is, valami engedmény, aminek következtében elhallgatnak a fegyverek a szomszédban.

A publikáció magévá teszi a balliberális oldal véleményét, miszerint Putyin az EU és a NATO határain belül, innen, a budapesti Országházból üzente meg a sajátjainak és mindenkinek a világon, hogy egyféle igazság van, az övé. 

A szerző nem tudja, ki hibázott. Elismeri, kapunk földgázt, mint eddig, de megjegyzi, hogy pillanatnyilag a világpiaci árnál egyharmadával drágábban.

Hozzáteszi:

„A derék kiválasztottjaink mehetnek Moszkvába továbbképzésre, a derék kiválasztottjaik jöhetnek Budapestre „továbbképzésre.” Tisztára, mint az átkosban. Plusz került egy szép koszorú az 1956-ot leverők emlékműcsoportjára. Megérte?”.

A Tutiblog.com írását saját olvasói keményen támadják hozzászólásokban, így a szerkesztőség következő Facebook bejegyzése arról szól, hogy Boris Vian szerzői álnéven valaki publikálni készül a Putyin-párti olvasók kedvéért is.

Kormánykritika kormánypénzen

Mindez nem különösebben érdekes, de az anonim szerzők által írt Tutiblog.com a Pesti Srácok (PS) blogterében működik. A PS eddig pontos belső értesülésekkel rendelkezett mind a Fideszt, mind a kormányt illetően.

Saját bevallása szerint a blogtérnek csak tárhelyszolgáltatója a PestiSrácok.hu kiadója, a GerillaPress Lapkiadó és Médiatanácsadó Kft., de új blogot csak a PestiSrácok.hu felelős szerkesztőjének jóváhagyásával lehet indítani. Ez jelentősen eltér a nemzetközi és a hazai gyakorlattól is. A  Google (blogspot.com) vagy a hazai blogszolgáltatók (blog.hu, postr.hu) oldalain gyakorlatilag ellenőrzés nélkül lehet új blogot indítani.

A PS főszerkeszőtje és a Gerillapress Kft. ügyvezetője annak ellenére Huth Gergely, hogy a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága öt évre eltiltotta cégvezetéstől. Ez Huthot, aki a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettes is volt, nem különösebben zavarja.

A vállalkozás a Belügyminisztérium adatai szerint 4 különböző projektben összesen 10,6 millió forintos megbízást kap a tárcától. Az egyszerű blog kinézetű PS négyszer annyi pénzt (11,8 millió forintot) kapott a Miniszterelnökség legutóbbi, nagyszabású kampányában, mint a HírTV. A blog szolidaritást vállalt az egyébként szintén nem oroszbarát Simicska Lajos médiabirodalmából „lelkiismereti” okokból távozott újságíró kollégák mellett is Huth Gergely cége a GerillaPress Kft. 2013-ban legalább négyszer, összesen 4,4 milliót kapott kommunikációs tanácsadásért, a Fidesz frakciótól.

A PS nemcsak tárhelyet biztosít a Tutiblog.com számára, hanem hirdetési felületeit is értékesíti.