Kormányszóvivő: nem lehet átnyúlni az emberek feje fölött

Kovács Zoltán hangsúlyozta: meg kell hallgatni minden tagállam lakosságának szavát ahhoz, hogy az Európai Unió hatékonyan, jól működjön, egy erős Európa jöjjön létre.

A kormányszóvivő szerint Brüsszelben nem dönthetik el a magyarok helyett, kivel kell együtt élni. A népszavazás "egyértelmű, megkerülhetetlen üzenet" a magyar kormánynak, mit kell képviselnie ebben a kérdésben és Brüsszelnek is, hogy milyen irányba kell gondolkodnia az illegális migrációs válság következményeinek felszámolásakor.

Hangsúlyozta: Brüsszelben továbbra is napirenden van az a javaslat, amely kényszerbetelepítésben gondolkodik ahelyett, hogy megállítaná az illegális migrációt a határokon. Hozzátette: egyértelmű döntést vár a kormány a magyaroktól, amellyel szeretnék megállítani a "lopakodó törvényalkotást" az Európai Unióban.

Kérdésre válaszolva Kovács Zoltán butaságnak nevezte azt az ellenzéki felvetést, hogy a referendum az Európai Unióból való kilépést is jelentheti.

A Jobbik támogatja a kvótareferendumot, de...

a párt fenntartja, hogy ha az Alaptörvényben rögzítenénk a kvóta elutasítását, az sokkal gyorsabb és ingyenes megoldást kínálna, egyben kiküszöbölné az esetleges érvénytelen vagy eredménytelen referendum okozta kormányzati kudarcot, mely Orbán Viktor személyes felelőssége lenne.

„A Jobbik a kötelező betelepítési kvótát – csakúgy, mint minden értelmetlen brüsszeli diktátumot – kezdetektől fogva ellenez, ezért a Fidesz minden vágyálmával ellentétben arra kéri tagjait, szimpatizánsait, szavazzanak a kvóta ellen”

- közölte hétfőn Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője. Hozzátette:

Reméljük, egyszer végre a Fidesz is szakít azzal a bevett gyakorlatával, hogy „amit Brüsszel kér tőlünk az szükségtelen, méltánytalan és igazságtalan, de teljesítjük!”