Kormányzati előretörések Szíriában

Az elmúlt napokban a szíriai kormánycsapatok több fronton is komoly eredményeket értek el a különböző terrorszervezetekkel szemben.

A Bassár el-Aszadhoz hű kormányerők először az északnyugati Hama tartomány közigazgatási központjául szolgáló Hama város határaitól hárítottak el egy komolyabb terrorista fenyegetést, melyet az Al-Nuszra Front, valamint a Harakat Ahrar Al-Sham, fundamentalista szervezetek csapatösszevonásai jelentettek a térségre. Ezzel sikerült meghiúsítani a tartományi központ visszavételét célzó, dzsihadista offenzívát.
A reguláris hadsereg, valamint a Nemzeti Véderő csapatai dél felé, a Homs kormányzóság irányába szorították vissza a szélsőségeseket. Ezzel a lépéssel sikerült egy viszonylag széles ütközőzónát kialakítani a központi irányítás alá nemrég visszakerült régiók, és a dzsihadisták által kontrollált területek közé. A hadművelet során a hadsereg további 11 falut szabadított föl a stratégiailag fontos Hama–Al-Salamiyah főút mentén.
 
A másik, nagyobb sikert délnyugaton, a Jordániához közeli Daraa tartományban, Al-Shaykh Maskin városában sikerült elérni. A stratégiailag kiemelt település nagyjából 70% került eddig a kormánycsapatok fennhatósága alá, ám a szétbombázott házak között egyre erősödő utcai harcok nehezítik a továbbjutást. A veszteségek minimalizálása érdekében a szír hadsereg az orosz légi támogatást, valamint tüzérségi csapásokat igyekszik előnyben részesíteni a beásott szélsőségesekkel szemben. A Szabad Szír Hadsereg visszavonulása után, már csak az Al-Nuszra Front, és kisebb fegyveres csoportok egységei tartják a város délnyugati felén húzódó, megerősített állásokat.

A terroristák számára különösen fontos a "déli kereszteződés" néven is ismert város, mivel közlekedési csomópontjai nem csupán Damaszkuszt és Daraa-t kötik össze, de a Golán-fennsíkon található Quneitra, és a szomszédos tartományi központ, As-Suwayda között is kapcsolatot teremtenek, így a dzsihadisták fő utánpótlási útvonalaként funkcionálnak a térségben. Amennyiben a kormányerőknek sikerül elfoglalni a várost, azzal komoly csapást mérhetnek a terroristák hadászati infrastruktúrájára, és megnehezíthetik a szélsőséges csoportok szabad mozgását a térségben.

T.T.