A taxisoknak továbbra is kell katát fizetniük, és a kaszinók is kivételezettek maradnak

A taxisoknak továbbra is kell katát fizetniük, és a kaszinók is kivételezettek maradnak

Elutasította a Gazdasági Bizottság fideszes többsége azt a törvényjavaslatot, mely a vendéglátóipari egységekkel azonos járványügyi szabályokat alkalmazott volna a játékkaszinókra, kártyatermekre is. Az előterjesztők (az LMP-s Ungár Péter és a jobbikos Kálló Gergely) indoklásukban úgy érveltek,

a szerencsejátékok lebonyolítására szolgáló létesítményekben, így különösen a játékkaszinókban ugyancsak nagyon problémás a járványügyi szabályok betartásának biztosítása, egész egyszerűen ezen létesítmények tevékenységi profiljából adódóan.

Korábban épp Ungár kérdezte a pénzügyminisztert arról, mi az oka, hogy míg a vendéglátóipari egységeket bezárták, azzal az indokkal, hogy nem tudnák az emberek betartani a megfelelő védekezési intézkedéseket, valamint a 1,5 méteres távolságtartást, addig a kaszinók viszont továbbra is üzemelhetnek és fogadhatnak vendégeket mindennap 19 óráig.

A Varga Mihály tárcavezető helyett válaszoló Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár szavai azóta szállóigévé váltak:

a kaszinók nem minősülnek vendéglátóipari egységnek.

Nem sokkal később a Telex készített rejtett kamerás felvételt arról, hogy az egyik kaszinóban a másfél méteres távolságot nem tartják be, többen a maszkviselés szabályait is megszegik. Vagyis rosszabb a helyzet, mint egy sima kis sörözőben.

Pár nap múlva ugyancsak a Telex írt arról, hogy az egyik kaszinó biztonsági őre koronavírus következtében hunyt el.

Telex: a napokban koronavírus miatt halt meg az egyik budapesti kaszinó biztonsági őre

Több, egymástól független forrás is azt állítja a Telexnek, hogy a napokban koronavírus miatt halt meg az egyik budapesti kaszinó biztonsági őre. A portál forrásai szerint a középkorú férfi a Las Vegas Casino Tropicanában dolgozott. Az elmúlt napokban a Telex itt készített rejtett kamerás felvételeket, hogy megmutassák: a dolgozók sokszor egyáltalán nem tartatják be a vendégekkel a járványügyi szabályokat.

A fideszes bizottság Kálló egy másik javaslatát is elutasította, így a kisadózók tételes adója (kata) szerinti adózást választó taxisoknak továbbra is meg kell fizetniük ezt a közterhet. A jobbikos képviselő Facebook-posztjában arra mutat rá,

a taxikat vezetőkre igenis tudna számítani az állam. Szövettani vizsgálatok eredményeit, teszteket vagy akár nem fertőző betegeket tudnának ők szállítani akkor, ha teljesen leterhelődne a rendszer.

Mint Kálló írja, a fideszesek a javaslatot „telefonjuk nyomkodása közben” szavazták le.