15 ezer kórházi ágy állt üresen júniusban

15 ezer kórházi ágy állt üresen júniusban

Júniusban 67 ezer kórházi ágyból csupán 38 ezren ápoltak beteget a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási alapkezelő) friss adatai alapján - írja a hvg.hu.

Ez 52 százalékos kihasználtságot jelent, ami a rehabilitációs ellátásban még alacsonyabbnak mondható. A fent közölt adatok annak tükrében nem meglepőek, hogy április elején a koronavírus-járvány miatt az Emberi Erőforrások Minisztériumának az utasítására a kórházi ágyak 60 százalékát felszabadították. A NEAK kiemeli, hogy a vírus helyzet kedvező alakulása miatt május 4-étől az egészségügyi ellátásokat fokozatosan visszavezették, így május 18-ától a COVID 19 fertőzöttek számára elkülönített ágyak egyharmadán már nem koronavírusos betegeket láttak el.

Az adatok szerint a mélypont egyértelműen a május volt, amikor is összesen 27 ezer ágy volt foglalt. A krónikus ellátásban is hasonló helyzet volt, ott a februári 85 százalékos kihasználtsághoz képest júniusban az ágyak 52 százaléka volt foglalt, bár a májusi mélyponthoz képest, ami 40,8 százalék volt, emelkedést tapasztalhatunk.

A rehabilitációs ágyak számai már csak azért is érdekesek, mert ezek miatt robbant ki nagy botrány, miután többen is jelezték a vészhelyzet kellős közepén, hogy az ápolásra szoruló családtagjaikat az ágyfelszabadítás érdekében hazaküldték.