Müller Cecília: ténylegesen kevés helyről kellett beteget hazaküldeni

Müller Cecília: ténylegesen kevés helyről kellett beteget hazaküldeni

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a felsőoktatási felvételikkel kapcsolatban elmondta, a következő napokban a képzésre jelentkező diákok a felvi.hu-n tájékozódhatnak, illetve a rendszerben változtathatnak a személyes adatain. Az államtitkár közölte, hogy mindent megtesznek a vizsgákra készülő fiatalok egészsége érdekében. A személyes kapcsolatokat minimalizálták, a szakmai vizsgákkal kapcsolatos javaslatban az áll, hogy az írásbeli vizsgákat az érettségik után, a gyakorlati vizsgákat pedig még májusban tartsák meg, szóbelik nem lesznek.

Schanda Tamás kijelentette, aki 2020 augusztus 30-ig vizsgát tesz, eltekintenek a kötelező nyelvvizsgától. Azoknak a vizsgázóknak, akik szeretnének nyelvvizsgát tenni, hamarosan lehetővé teszik az online nyelvvizsgázást.

Elhangzott még, hogy megkezdték a diplomák kiadását, de sokszor adategyeztetésre van szükség.

A Diákhitel plusz keretét a felsőoktatási hallgatóknak 500 ezer, a felnőttképzésben tanulóknak 1,2 millió forintban határozták meg. Kétszeresére emelik a Diákhitel 1 havi összegét, így akár másfél millió forintot is igényelhetnek majd a hallgatók, ezt májustól visszamenőleg is igényelhetik a diákok.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján közölte, hogy egy nap alatt 75 fővel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. 12 ember pedig elhunyt, ők mind idős és krónikus betegségben szenvedő emberek voltak. Jelenleg 295 hivatalosan is gyógyult van. Folyamatosan dolgoznak a laborok, 52.702 igazolt laboratóriumi vizsgálatot tartanak nyilván.

Befejeződött a Pesti úti idősotthon fertőtlenítése és az ottani mintavétel. Az eddigiek szerint, 284 fertőzött van az intézményben, és 28-an elhunytak közülük. A honvédség folytatja az intézményvezetőkkel egyeztetve az idősotthonok fertőtlenítését. Ott fertőtlenítenek, ahol azt kérik, és főleg a közös helyiségeket. Egyébként, folyamatos lesz az idősotthonok ellenőrzése is. Ilyenkor az alapvető tárgyi, személyi feltételeket nézik, melyek a járványügyi intézkedések végrehajtásához szükségesek.

Megtörtént az 50 százalékos ágyfelszabadítás, de valójában kevés helyről kellett ténylegesen betegeket elküldeni, mert a kórházi ágyak kihasználtsága amúgy is csak 60-70 százalékos volt.

Új ellátási formának tekinthető, hogy a háziorvosok a szakrendelők orvosaival konzultálva képesek elhelyezni a betegeket. Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan szenvednek szív- és érrendszeri betegségben, anyagcsere betegségben például cukorbetegségben. Ezért őket arra kéri a tisztifőorvos, hogy fokozottan figyeljenek alapbetegségeikre és legyenek fegyelmezettnek a gyógyszerek szedése, táplálkozás és mozgás terén is, hogy ne lépjen fel akut szituáció, amikor gyors segítségre van szükség. Ha változást észlelnek, keressék a háziorvost - fogalmazott.

A szép tavaszi idővel összefüggésben Müller Cecília szólt az allergiásokhoz is, amikor arra kért mindenkit, hogy a pollenek miatt figyeljenek oda magukra, a pollenszórás előtti két hétben már felkészülés szükséges.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a védőfelszerelés, és lélegeztetőgépek érkezéséről számolt be. Elhangzott, még, hogy az elmúlt 24 órában csak 14-en szegték meg a házi karantén szabályait. A kijárási korlátozások megszegése miatt viszont több mint ezer intézkedést kellet végrehajtani egy nap alatt, 337 esetben ezek közül feljelentést is kellett tenni. 68 esetben eljárás indult eddig rémhírterjesztés miatt. a gyanúsítottak száma napok óta 49. Röszke és Hegyeshalom határátkelőknél vannak kisebb fennakadások a határon.