Már hatvanan vannak lélegeztetőgépen a koronavírus miatt

Már hatvanan vannak lélegeztetőgépen a koronavírus miatt

Kitoloncolták Magyarországról azokat az iráni diákokat, akik még március elején garázdálkodtak a Szent László Kórházban - jelentette be Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti munkatársa az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. A 11 fiatalt karanténban tartották, de az elfogadhatatlan körülményekre hivatkozva el akarták hagyni az intézményt. Egyikük ugyan megpróbált szökni a hazaküldés elől, de a készenlétisek elfogták és idegenrendészeti őrizetbe helyezték.

Egy zöldhulladéklerakóban keletkezett tűz miatt tömegesen szegték meg a kijárási korlátozást Szombathelyen. A helyszín környékét Kiss szerint mintegy 300 jármű lepte el, hogy bámészkodjanak, sokan gyermekekkel érkeztek. Miután a rendőrök felszólították a katasztrófaturistákat a távozásra és a szabályok betartására, egy ideig még blokkolták a környező utcák forgalmát. Arról nem beszélt, hogy szabtak-e ki bírságot a korlátozás megszegése miatt.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy egyre kevesebben kerülnek házi karanténba, az elrendelt intézkedések száma csökkenő tendenciát mutat. 

Kiderült: eddig összesen 3 kórházban indult eljárás a kórházparancsnokok feljelentése nyomán fertőtlenítőszerek és informatikai eszközök ellopása miatt. 

Emelkedik azoknak a száma, akik kórházi kezelést igényelnek a koronavírus miatt - 

erről már Müller Cecília beszélt. Az országos tiszti főorvos szerint fertőzöttként 722 felnőtt és 7 gyermeket ápolnak a kórházakban, közülük 60-an vannak lélegeztetőgépen. Elmondta, hogy a koronavirus.gov.hu-n közzé tették, hány ágyat kell felszabadítaniuk a kórházaknak egy esetleges tömeges megbetegedés kezelésére.

Müller szerint abban bíznak, hogy a nagyobb gócokat leszámítva, fokozatosan növekedhet a koronavírusos fertőzöttek száma és elkerüli a robbanás az országot.

Az idősotthonok ellenőrzése tegnap elkezdődött, egyelőre a visszajelzéseket várják. Eddig 11 ilyen otthonban regisztráltak fertőzöttet, ebből kettő fővárosiban van tömeges megbetegedés, a többiben 20 alatti az esetszám.
 
A koronavírusos betegek 35%-a 70 évnél idősebb,

a többi korcsoport ennél kevésbé érintett a fertőzésben. Müller szerint járványügyi szempontból nem jellemző az, hogy középkorú, krónikus betegség nélküli embereknél okoz súlyos tüneteket a koronavírus, de ilyen esetek előfordulhatnak.

Az egyik fővárosi hajléktalanszállón is megjelent a koronavírus

- ezt a 444 kérdésére árulta el Kiss Róbert. Egy embert szállítottak kórházba a megbetegedés gyanújával, a teszt pedig igazolta a fertőzést. A beteg férfi úgy juthatott be a szállóra a szóvivő szerint, hogy az intézmény vezetője tömegesen engedte be a nyitáskor várakozó hajléktalanokat. Gyermekintézményekben egyelőre nem találtak fertőzöttet.