Havi másfél milliót nyúltak le kamu segélykifizetésekkel Mezőtúron?

Az önkormányzat részleteket nem árul el. 

A bilit két nappal korábban Csányi Tamás, a Jobbik helyi országgyűlési képviselő-jelöltje lökdöste meg, s jó eséllyel ennek hatására döntött ügy a városvezetés, hogy, ha már borulnia kell a küblinek, akkor borítsák ők. Csányi egy Facebook-posztban jelezte, hogy "azt beszélik, hogy

a Nemzeti Együttműködés Rendszerének ismertetőjegye, a korrupció, szűkebb pátriánkban is fölütötte a fejét."

A politikus arra kérte az önkormányzatot, "mihamarabb tájékoztassa a lakosságot az üggyel kapcsolatban".

Ezt követően ült a városi televízió kamerája elé a polgármester, aki elismerte, hogy a városházán visszaélések történtek, amelyeket

"olyan emberek követték el, akikben maradéktalanul megbízott az önkormányzat vezetése politikai oldalról is."

Herczeg azt mondja, augusztusban  a hozzá aláírásra vitt segélykifizetési pénztár bizonylatokat átnézve tűnt fel neki, hogy "valami nem stimmel." A polgármester belső ellenőri vizsgálatot rendelt el, amely megállapította, hogy "a gyanú megalapozott volt." Az önkormányzat ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. Herczeg ennél többet nem árult el, ám azt hozzátette:

"nagyon sok ügyről"

van szó, amelyet alaposan át kell nézniük, hogy teljes képet kaphassanak a szabálytalanságokról.

A polgármester érdeklődésünkre sem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni, arra hivatkozva, hogy a belső ellenőrzés, illetve a büntetőeljárás lezárásáig a városi tévében elhangzottakon túlmenően "nem áll módjában" tájékoztatást adni. 

Az önkormányzat így arra a kérdésünkre se válaszolt, hogy megfelel-e a valóságnak az az értesülésünk, amely szerint

havonta mintegy 1,6 millió forintot utaltak ki szabálytalanul, és összesen 11 millió forint körüli kár érte az önkormányzatot.

Ha ez igaz, akkor nagyon valószínű, hogy a visszaélések nem augusztusban kezdődtek, amikor a polgármester belső ellenőrzést rendelt el, hanem jóval korábban.  

A most kipattant ügyhöz aligha kapcsolódik, mégis pikáns, hogy másfél hónappal ezelőtt ítéltek el egy nőt, akit a mezőtúri önkormányzat azért jelentett fel, mert a Facebookon egy hozzászólásban korrupcióval vádolta meg a képviselő-testületet.