A kormány helyett miért csak az EU számoltatja el a volt szocialista és szabaddemokrata tolvajokat?

Most annak örülnek a kormányzati körökben, hogy egy brüsszeli szervezet elkezdte azt, amit ők nem tudtak, vagy nem is akartak véghezvinni, az elszámoltatás.

Ha minden jól megy tehát, akkor végre bíróság elé állhatnak azok az egykori balliberális országrablók, akik az amúgy teljesen értelmetlen 4-es metró beruházása körül sáfárkodtak. Ez önmagában tagadhatatlanul örömteli, a dolgok egészét vizsgálva azonban már sokkal árnyaltabb a kép.

2010-ben a Fidesz egyik legfontosabb választási ígérete a társadalom többsége által is joggal elvárt elszámoltatás volt. Csakhogy közel hét évvel a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kikiáltása után sem került börtönbe egyetlen fajsúlyos szocialista vagy szabaddemokrata politikus sem. Már az MSZP egykori pártigazgatója, a bécsi bankszámlákon ismeretlen eredetű százmilliókat rejtegető Simon Gábor is évek óta élvezi a friss levegő finom ízét.

Az elszámoltatás kudarcát tavaly tavasszal már a kormány is kénytelen volt beismerni. Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke egy tévéinterjúban elmondta:

összességében egyértelműen kudarc, ami a szocialista kormányzás alatti bűnök elszámoltatása terén történt.

A 4-es metró beruházás során történt visszaélések gyanúja miatt még 2011-ben Tarlós István tett feljelentést, az ügyészség azonban valami rejtélyes okból kifolyólag nem sokra jutott, hat év is kevés volt nekik a vádemeléshez. Ezzel szemben az OLAF a magyar hatóságoktól függetlenül elkészített jelentésben már a konkrét felelősöket is megnevezi. Annak ellenére érték el ezt a bravúr, hogy komoly helyzeti hátrányból indultak, és a magyar hatóságokhoz képest sokkal kevesebb eszköz állt rendelkezésükre.

A kormányzati körökben tehát most azt ünneplik, hogy egy brüsszeli szervezet elkezdte azt, ami neki hosszú éveken keresztül nem sikerült, az elszámoltatást. Jó kérdés persze, hogy a remekül működő magyar bíróságok mire jutnak majd, ha egyszer eléjük kerül az ügy. Az eddigi tapasztalatok alapján ne legyenek különösebb illúzióink.