Kósa visszavonulót fújt? Szinte semmi nem teljesült a szurkolóknak tett ígéretekből!

Újra előkerült a szurkolók témája a Honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén, végül egy törvényjavaslat is benyújtásra került. A drukkerek aligha ezt várták.

Mikor szeptember végén a szurkolók problémáival foglalkozott a Parlament Honvédelmi és rendészeti bizottsága, az ülésen a politikusok megismerhették a szervezett szurkolói csoportok álláspontját is.

Akkor úgy tűnt, mindegyik fél számára kedvező megoldás születhet, hiszen a szurkolók részletesen ecsetelték a problémáikat és kidolgozott megoldási javaslatokkal álltak elő, amiket látszólag a bizottság elnöke, Kósa Lajos is támogatott.

Az optimizmus azonban elhamarkodott volt. Ma újra napirendre került a téma a bizottság ülésén, ahol elfogadták és be is nyújtották a törvénymódosító-javaslatot - csakhogy egy-két pontot leszámítva szinte semmi sem teljesült azokból a lépésekből, melyekről korábban látszólagos konszenzus született.

Változik például a sportrendezvények biztonsági minősítése, mostantól egy mérkőzés normál vagy kiemelt kockázatú lehet. A mérkőzések biztosításában mostantól nagyobb szerep jut a rendőrségnek, a kiemelt kockázatú találkozókat közfeladatként fogják biztosítani.

Szigorúbb előírások vonatkoznak majd a biztonsági emberekre is, így talán megszűnhet az a probléma, amit a sok esetben képzetlen, büntetett előéletű (igaz, ez továbbra sem lesz kiszűrve) és szakképesítés nélküli biztonságiak jelentettek.  A jövőben a Kormány rendeletben határozza meg azokat a sportrendezvényeket, amelyeken a rendezésre a sportszövetség által akkreditált rendező szervet, valamint évente legalább egy alkalommal a sportrendezvények biztosítására szakirányú továbbképzés keretében felkészített rendezőt kell megbízni.

Ami a szurkolók számára a legjobban fájhat, hogy megmarad a regisztráció: a kiemelt kockázatú focimeccsek esetében a szervezők kötelesek beléptetőrendszert alkalmazni, és ellenőrizhetik a szurkolók személyazonosságát is.

A kluboknak nem kötelező szurkolói kártyát alkalmazni, de joguk van hozzá, ahogy a biometrikus azonosításhoz is, mivel ahhoz hozzá sem nyúltak a módosító javaslatban.

A szervező képviselője a kiemelt kockázatú meccsek során köteles lesz a résztvevőket a rendőrség által meghatározott helyszínekre, a rendőrség által meghatározott számban elhelyezett, a résztvevők egyedi azonosítását lehetővé tevő minőségű felvételt biztosító kamerával megfigyelni és a felvételt rögzíteni. Ezeken a mérkőzéseken a vendég klubok megszervezhetik szurkolóik utaztatását is, így maradhat a korábban Kósa által is kritizált és teljesen abszurd buszoztatás is - igaz, ez a jövőben nem lesz kötelező.

Úgy tűnik tehát, hogy a Fidesz így akarja visszacsalogatni a lelátóra az ultrákat - vagy Kubatov Gábor erősebb embernek bizonyult a párton belül.
 
A végén még belefért egy állami pénzek osztogatására vonatkozó módosítás is, amivel aligha a szurkolók kedvében szeretne járni a kormány:

Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben állapítsa meg az állami sportcélú támogatás felhasználásának és elosztásának a részletes szabályait.

De hogy ne gondoljunk semmi rosszra, a törvényjavaslat részletes indoklásában azt is kifejtik, miért van erre szükség:

"A módosítás felhatalmazást ad a Kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg az állami sportcélú támogatás felhasználásának és elosztásának a részletes szabályait."

Mindent értünk.